Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Egy rétisas nézőpontjából figyelhetjük meg az Alpok olvadó gleccsereit

Egy rétisas nézőpontjából figyelhetjük meg az Alpok olvadó gleccsereit Tech-Tudomány

Egy fehérfarkú rétisasra erősített kamerával mutatja meg az Alpok pusztuló gleccsereit egy francia solymász. Jacques-Olivier Travers reményei szerint, ha az emberek egy madár szemén át látják a világot, segít meggyőzni őket a madarak és természetes élőhelyeik megóvásának fontosságáról is.

Hirdetés
Hirdetés

Amennyiben az időjárási engedi, a Victor nevű kilencéves rétisas csütörtökön kezdi meg öt szakaszra felosztott útját a svájci Piz Corvatsch csúcsáról egy 360 fokos kamerával a hátán és GPS-nyomkövetővel felszerelve.

A madár Németországon, Ausztrián és Olaszországon halad át, mielőtt október 7-én befejezi hegyi túráját Franciaországban. A madarat Travers egy munkatársa indítja útnak minden alkalommal egy-egy csúcsról. A kamera súlya miatt a szokásosnál lassabban repülő Victor 3-5 kilométert tesz meg minden repülése alkalmával, amelyek során gazdáját kell megtalálnia.

A terep bejárásakor Travers saját szemével látta az Alpok gleccsereinek olvadását. Egy németországi gleccser például, amelyet tavaly még vastagon hó borított, mára kásássá vált.

„Megdöbbentett a látvány. Hihetetlen volt a változás mindössze egyetlen év alatt” – idézte fel Travers.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. október 4., 13:51
  ÉRTÉKELÉS: -3

  Ezt a felvetelt mutassatok meg, Donalt Trumpnak, Vladimir Putinnak, Klauss Johannisnak, Orban Viktornak es a tobbi penzehes demokratanak alcazott diktatornak vilagszerte, akik tagadjak, hogy bolygonk hamarosan a pusztulasba leli vegnapjait. Mindazoknak, akik eliteltek a sved 15 eves Greta Thunberg , az ENSZ-ben tartott beszedet, csak azert, mert megilyedtek egy 15 eves lanytol, hiszen kozuluk egy sem volna kepes 4.500.000 (negymillio otszazezer!) embert utcara mozgositani, meg a sajat fajtajukbol, a sajat orszagukban sem, nemhogy vilagszerte. Ezert ilyedtek ennyire meg ettol a kis vikingtol, mert mocskos uzletelesukbol szarmazo milliardjaikra, valoban nagy veszelyt jelent egy ennel meg nagyobb mozgositas. Es ok tudjak, hogy a kis viking lany kepes erre !!!

  • User
   Dátum: 2019. október 10., 14:14
   ÉRTÉKELÉS: -6

   Ez a liberalizmus fog sirba tenni, sirdogaljunk egyvegbe a klimavaltozas miatt, de az miatt nem szabad, hogy lanyainkat, asszonyainkat szeteroszakoljak Europaszerte. Siralmas… 🙁 de eljen a kis Greta aki csak a hatterhatalom marionettbabuja…

 • User
  Dátum: 2019. október 7., 17:56
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Huha… Es fogadni mernek ,ha az Orban Viktor nevet ne irtam volna oda (aki szinten a klimavaltozas tagadoi koze tartozik!), akkor a 2019 .oktober 4.,13:51 -es kommentet most nem minuszoznak, hanem plusszoznak. Nahat… , hogy mennyi se..nyalo van koztetek, gyerekek.