Felhívás!

Az Európai Bizottság újabb 1,5 milliárd euróra büntette a Google-t

Az Európai Bizottság újabb 1,5 milliárd euróra büntette a Google-t Tech-Tudomány

Újabb 1,49 milliárd euró büntetést szabott ki a Google-re szerdán az Európai Bizottság, kimondva, hogy az AdSense nevű hirdetési platformjával az amerikai internetes óriásvállalat megsértette a versenyszabályokat.

Brüsszeli sajtóértekezletén Margrethe Vestager uniós versenyjogi biztos arról számolt be, hogy vizsgálataik szerint a Google visszaélt piaci fölényével, domináns helyzetével.

Mint mondta, a vállalat megsértette a közösség trösztellenes szabályait azáltal, hogy számos korlátozó záradékot foglalt bele a különböző weboldalakkal megkötött szerződéseibe, amelyek megakadályozták ezeken a rivális cégek hirdetőinek megjelentetését.

Vestager hangsúlyozta: a Google bebetonozta dominanciáját a piacon, és versenyellenes szerződéses korlátozások használatával kivonta magát a versenynyomás alól.

“Ez a gyakorlat az EU előírásai értelmében illegális. Tíz éven keresztül megfosztotta a konkurenseket az érdemi verseny és az innováció lehetőségétől, valamint a fogyasztókat ezek előnyeitől” – szögezte le.

Az Európai Bizottság rámutatott, hogy a Google messze a legerősebb szereplő az online keresőhirdetési és hirdetésközvetítési szolgáltatásokban, piaci részesedése 2006 óta meghaladja a 70 százalékot a kontinensen.

Az uniós szabályok értelmében a trösztellenes bírság összege a cég éves árbevételének a 10 százalékát is elérheti, ami a Google anyavállalata, az Alphabet esetén akár 12 milliárd euró is lehetett volna, tehát a büntetés egyesek szerint még visszafogottnak is mondható.

Az ügy tovább fokozhatja a feszültséget az Egyesült Államok és az Európai Unió között. Washington korábban azzal vádolta az Európai Bizottságot, hogy módszeresen vesz célba amerikai cégeket, Brüsszelben azonban ezt tagadják.

Az EU korábban rekordösszegű, 4,3 milliárd eurós, illetve 2,4 milliárd eurós bírságot szabott ki a Google-re, amiért visszaélt erőfölényével az Android operációs rendszert használó okostelefonok és tabletek esetében, illetve a keresőszolgáltatások piacán.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. március 20., 16:29
  ÉRTÉKELÉS: 10

  Az osszes reklamot es hirdetest ki kellene tiltani a Google-bol. Erre kulon oldalak kene legyenek fonntartva,melyek csak akkor jelennenek meg,ha ezt az internetet hasznalo maganszemely,szemelyesen hivja le ! Es ez ervenyes a Youtube-ra es a tobbi internetes oldalra is.Egyeb sincs a neten,csak az agresszivan es hivatlanul bejovo reklamok !

  • User
   Dátum: 2019. március 20., 21:20
   ÉRTÉKELÉS: 5

   Fizetnél, hogy keressél vagy YouTube-on filmecskéket nézzél?

   Amúgy… DuckDuckGo keresőnek, Youtube Premium a youtubenak. Reklám nélkül. De az utóbbival csak nem szabadulsz meg a Google-től.

 • User
  Dátum: 2019. március 20., 18:07
  ÉRTÉKELÉS: -6

  Nem lehet elvárni a Google- től hogy naponta sok- sok milliárd keresőt kiszolgáljon csak úgy ingyen. Nekünk, felhasználóknak ingyen van mert a reklámokból tartja magát el. Ez olyan, mint a tévécsatornákban a filmek. Sok csatornát ingyen nézhetünk, illetve az alapcsomagban ott vannak, éjjel- nappal közvetítik a reklámok által meg- megszakított filmeket. Idegesítő, de ebből élnek. Ha én reklám nélküli csatornát akarok, ott van a HBO, a Cinemax, de azokért külön kell fizessek. Ki tudja, egy napon megjelenik egy alternatív keresőportál reklámok nélkül de azért majd havidíjat fizetünk, ha az kell inkább.