Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Az agyat is károsíthatja a koronavírus

Az agyat is károsíthatja a koronavírus Tech-Tudomány

Egy kutatócsoport az új koronavírus okozta COVID-19 betegség lehetséges agykárosító hatására figyelmeztetett szerdán.

Hirdetés
Hirdetés

A University College London (UCL) tudósainak bizonyítékai arra utalnak, hogy a betegség súlyos idegrendszeri szövődményekhez – gyulladáshoz, pszichózishoz, delíriumhoz – vezethet. A kutatók 43 koronavírusos beteg esetét vizsgálták meg, akiknél időleges agyi működési zavar, stroke, idegkárosodás vagy más súlyos agyi rendellenesség jelentkezett.

Korábbi kutatások szintén megállapították, hogy az új betegség károsíthatja az agyat.

„Azt még meg kell vizsgálni, hogy a pandémiához kapcsolódóan elterjed-e széles körben az agykárosodás, amint az 1918-as influenzajárvány utáni Encepjalitis lethargica az 1920-as, 1930-as években” – mondta a Reutersnak Michael Zandi, az UCL neurológusa, a kutatás egyik vezetője.

A SARS-CoV-2 vírus okozta COVID-19 leginkább légzőszervi betegség, ami a tüdőt veszélyeztetheti, de neurológusok és agyspecialisták szerint egyre több a bizonyíték arra, hogy az idegrendszerre gyakorolt hatása is aggasztó lehet.

A Brain című szaklap friss számában megjelent tanulmány a vizsgált esetek között kilenc olyan páciensről is beszámolt, akiknél az agyi gyulladás mellett az ADEM (acute disseminated encephalomyelitis) betegséget is megállapították. Ez általában fertőzések után lép fel, és heveny agyi és gerincvelői duzzanatot okozhat, amely az úgynevezett mielinhüvelyt, az idegsejtek hosszú nyúlványait beburkoló réteget károsítja, és a szklerózis multiplexéhez hasonló tünetekkel, gyengeséggel, egyensúly- és látásvesztéssel járhat.

„Mivel a vírus csak néhány hónapja van jelen, nem tudhatjuk, mi mindent okoz hosszú távon, az orvosoknak azonban tudniuk kell a lehetséges idegrendszeri hatásokról” – mondta el Ross Paterson, a kutatás másik vezetője.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások