Hirdetés
Hirdetés

A vízben szülés ugyanolyan biztonságos, mint a hagyományos

A vízben szülés ugyanolyan biztonságos, mint a hagyományos Tech-Tudomány

Egy amerikai tanulmány szerint a vízben szülés ugyanolyan biztonságos, mint a szárazon szülés.

Hirdetés
Hirdetés

A Michigani Egyetem kutatói 397 vízben szülést és 2025 hagyományos, szárazon szülést elemeztek tanulmányukhoz, de semmilyen különbséget nem találtak az újszülöttek biztonsága szempontjából. A szülés utáni vérzés aránya is hasonló volt mindkét csoportban.

A vízben szülésnél az újszülött a kádból való kiemelés után veszi az első lélegzetét. Addig a tüdejét víz tölti meg, amely akkor távozik, amikor a gyerek levegőre kerül és lélegezni kezd. A köldökzsinóron keresztül kap oxigént.

Fontos, hogy az újszülöttet nem szabad visszameríteni a vízbe. A Michigani Egyetem kórházában a vízben született csecsemőket szinte azonnal kiveszik, és az orvosok nagyon vigyáznak, hogy nehogy ismét alámerüljenek. Az anya és a gyermek segítséggel hagyja el a kádat, és meleg takarókba csavarják őket. Tipikusan csak ez után kerül sor a méhlepény megszületésére, így a szülésnél közreműködők pontosan tisztában vannak a vérveszteség mennyiségével.

Lisa Kane Low, a tanulmány vezető szerzője, a gyermekgondozás professzora szerint ha megfelelő technikával csinálják, a vízben szülés tapasztalatai nagyon jók. A kórházi tapasztalataik azt tükrözik, amit a vízben szüléssel kapcsolatos nemzetközi tanulmányok is írnak – fűzte hozzá.

Ruth Zielinski, a tanulmány társszerzője, a gyermekgondozás klinikai adjunktusa szerint több intézménynek kellene felkínálnia a kismamáknak a vízben szülést a megfelelő szabályok bevezetésével, továbbá több kutatást kellene végezni, hogy megértsék a vízben szülő nők elégedettségének okait.

Az Egyesült Államokban csak néhány kórház vagy szülőotthon kínál vízben szülést, mert kockázatosnak tartják az újszülöttkori fertőzések és a köldökzsinór esetleges elszakadása miatt.

A tanulmányt a Birth című folyóirat keddi számában publikálták.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük