Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A méhnyakrák hamarosan örökre eltűnik

A méhnyakrák hamarosan örökre eltűnik Tech-Tudomány

A  brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat minden egyes brit nőnél HPV-szűrést fog végezni, továbbá a sűrű beoltottság által a vírus teljesen eltűnhet a szigetországból. Mint tudjuk, a HPV-vírus az elsődleges felelős a méhnyakrák kialakulásáért – írja a The Guardian. 

Hirdetés
Hirdetés

A brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat munkatársai szerint a betegség évente legalább 850 nő halálát okozza Nagy-Britanniában. Még úgy is, hogy a HPV elleni oltás, amit 12 éves korukig adnak a lányoknak (és a fiúknak), rendkívül hatékony védettséget biztosít a betegséggel szemben. December eleje óta azonban a britek belevágtak egy nagyszabású, országos szűrőprogram lefuttatásába. Egy olyan rutinvizsgálatot kell elképzelni, mely elsősorban a HPV-vírus törzseit tudja kiszűrni. Akiknél a vírus törzseit kimutatják, azoknak a mintáit automatikusan továbbküldik egy még alaposabb onkológiai vizsgálatra.

Peter Johnson professzor, rákbetegségre specializálódott brit „tiszti főorvos” elmondta, egyértelműen az alapos és rendszeres szűrés a méhnyakrák elleni védekezés egyik leghatásosabb módja, ami konkrétan életeket menthet. Éppen ezért rendkívül fontosnak tartják, hogy mindenki részt vegyen ezeken a szűrővizsgálatokon, akinek erre most lehetősége adódik. A professzor hozzátette, ehhez az is kell, hogy mind a fiúk, mind a lányok minél nagyobb arányban be legyenek oltva HPV ellen. „Sosem volt még ilyen magas a méhnyakrák túlélési esélye, ugyanakkor ehhez az is kell, hogy következetesen végig tudjuk csinálni, meg tudjuk valósítani a hosszú távú terveinket.”

A Nemzeti Egészségügyi Szolgálat számításai szerint a szűrés által évente 600 új esetet, rákmegelőző, arra utaló állapotot fognak időben felismerni.

Ahogy természetesen a HPV ellen beoltott nők generációi felnőnek, a betegség úgy lesz egyre ritkább. A neves orvosi lapban, a Lancetben tavaly ausztrál tudósok is arról értekeztek, hogy az oltással és a rendszeres szűrés kombinációjával a méhnyakrákot hamarosan eltűnt betegségnek lehet nyilvánítani. 100 ezerből mindössze 4 nő fog majd megbetegedni.

(The Guardian, nlc.)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük