Hirdetés
Hirdetés

A közösségi média megkezdte a harcot az álhírekkel szemben

A közösségi média megkezdte a harcot az álhírekkel szemben Tech-Tudomány

Az 5G-hálózatokat a koronavírussal összekötő összeesküvéselméletektől kezdve a Covid–19 elleni küzdelem legjobb módjáról szóló félrevezető tanácsokig a közösségi média oldalakat ismét elárasztották az álhírek.

Hirdetés
Hirdetés

Mivel a félrevezető információk rendkívül káros hatásokkal járhatnak, az álhírek áramlásának megakadályozásában a közösségi média platformokra is komoly szerep hárul.

A londoni King’s College kutatói a Covid–19-el kapcsolatos összeesküvéselméletekről kérdezték az embereket, például arról a téves feltevésről, hogy a vírus kapcsolódik az 5G mobiltelefon-hálózatok kiépítéséhez.Az elmúlt héten több telefonoszlopot is felgyújtottak az országban, ami nyilvánvalóan az álhíreknek köszönhető.

A kutatók azt találták, hogy azok, akik elhitték az 5G hálózatról szóló álhíreket, kevesebb eséllyel gondolták úgy, hogy az Egyesült Királyságban jó ok van a vesztegzárra. Rendkívül káros hatással lehet az ország lakosságára nézve, ha ezek az emberek úgy döntenek, hogy figyelmen kívül hagyják a kormány utasításait.

Míg a közösségi média platformok korábban engedték, hogy téves információk terjedjenek az 5G-ről, az oltásokról vagy különféle összeesküvéselméletekről, ezen a héten náluk is elérkezett a cselekvés ideje.

A WhatsApp megnehezítette a történetek továbbítását, míg a YouTube olyan módszert vezetett be, amely alapján törli a Covid–19-et és az 5G-t összekötő videókat.

Emily Bell, a New York-i Columbia Egyetem Digitális Újságíró Központjának igazgatója a BBC-nek nyilatkozva elmondta, jó oka van annak, hogy a vállalatok bekeményítettek ezen a téren.

„Ha az emberek nem veszik komolyan a tudományt, és nem tartják be a társadalmi elszigetelődésre vonatkozó korlátozásokat, akkor sokan meghalhatnak” – hangsúlyozta Bell.

Míg a múltban a Facebook egyes személyek letiltása vagy a téves információk terjesztésének korlátozása miatt többször is a kritikák kereszttüzébe került, jelenleg jóval kevesebb bírálat érkezik az összeesküvéselmélet-gyártók elhallgattatásával kapcsolatban.

Amint arra Emily Bell rámutatott, sokkal nagyobb probléma a platformokon terjedő álhírek mennyisége. „Egyelőre mindig nincs meg a belső mechanizmusuk, hogy kezeljék a jelenleg látható hamis információk áradatát” – fogalmazott.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük