Felhívás!

3D nyomtatással készült műszemet kapott egy brit férfi

3D nyomtatással készült műszemet kapott egy brit férfi Tech-Tudomány

Egy Steve Verze nevű brit férfi a világ első olyan páciense, aki digitális technikával, 3D-nyomtatással készült szemprotézist kapott – közölte a londoni Moorfields Szemkórház.

A szemprotézist úgy tervezték, hogy a hagyományos, akril megoldásokhoz képest valósághűbbnek tűnjön, és mivel nyomtatni kell, sokkal hamarabb tud hozzájutni a beteg: az új protézisekre általában 6 hetet kell várni, a modernebb eljárás viszont két-három hétre csökkenti a várakozási időt.

A páciens, Steve Varze különféle beavatkozásokon esett át, hogy megkapja a műszemet, és a Moorfields Szemkórház szerint az egyik ilyen időtartamát is alaposan lecsökkenti a 3D-nyomtatás. A hagyományos eljárásoknál ugyanis egy kétórás beavatkozás is történik, amely során lenyomatot vesznek a szemüregről. A 3D-s módszernél ez mindössze 30 percet jelent. Az eljárás végén egy 3D-s modell készül. Az ehhez kapcsolódó adatokat egy németországi 3D-nyomtatónak továbbítják, amely 2,5 óra alatt rakja össze a protézist, amely ezután az Egyesült Királyságba kerül.

A 40 éves Varze azt mondta, 20 éves kora óta visel szemprotézist, de egy sem nézett ki olyan fantasztikusan, mint a mostani.

A 3D-nyomtatással készült szem nem tévesztendő össze a bionikus szemmel, amelynek célja, hogy beültethető elektronikus eszközök segítsék a látást – olvasható az Interesting Engineering oldalán.

(HVG)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.