Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

2022-től intelligens sebességszabályozóval lesznek felszerelve az autók

2022-től intelligens sebességszabályozóval lesznek felszerelve az autók Tech-Tudomány

Az Európai Unió 2019-ben megszavazta, hogy 2022 májusától az unióban csak olyan gépkocsi kaphat forgalmi rendszámot, amelyet felszerelnek intelligens sebességszabályozóval.

Hirdetés
Hirdetés

Az autógyártók és a biztonsági szakértők azon vitatkoznak, hogy mi lenne a legjobb megoldás a gyorshajtás visszaszorítására az európai utakon. Az Európai Unió azt a megoldást javasolja, hogy a gyártók az autók gázpedálját alakítsák át: miután a gépjármű eléri a megengedett sebességhatárt, a pedál ideiglenesen nem reagálna a további gázadásra.

A rendszer a GPS-jelek és a telepített kamerák segítségével érzékeli, hogy mekkora a megengedett sebesség az adott útszakaszon. A vezetőnek így határozott mozdulattal, erőteljesen nyomnia kell a pedált, hogy kikapcsolja a funkciót, ezzel azonban szándékosan átlépi az adott út sebességkorlátozását – olvashatjuk a BBC News oldalán.

Az autógyártók egy kevésbé költséges megoldást javasolnak: a műszerfalba beépített villogó fényforrást.

A biztonsági szakértők tesztjei szerint a sípolás vagy a villogó fény a műszerfalon zavarják a vezetőket, ezért ezeket a funkciókat az autóhoz érkezve kikapcsolják. Állításuk szerint az okosgázpedál kevésbé zavarná a sofőröket.

„Aggódunk amiatt, hogy a vita végkimenetele a rendszer legyengült változata lehet, amely sokkal alacsonyabb életmentési potenciállal rendelkezik” – nyilatkozta Dudley Curtis, Az Európai Közlekedésbiztonsági Tanács kommunikációs menedzsere a BBC Newsnak.

A biztonsági innovációval nem csak a belesetek száma csökkenne a szakértők szerint, hanem arra is számítanak, hogy kevesebb lesz a károsanyag-kibocsátás is.

Oliver Carsten, a Leeds Egyetemről kipróbálta az úgynevezett „intelligens sebességsegéd” gázpedált, és úgy értékelte, hogy jelentős javulást tapasztalt a sebességhatárok betartásában az Egyesült Királyságban, különösen a városi utakon.

Elzbieta Bienkowska, az EU biztosa elmondta, évente 25 000 ember veszti életét az utakon. E balesetek túlnyomó részét emberi tévedések okozzák.

A tervezett intézkedéseket az Egyesült Államokban egyelőre nem fogadják el, bár az Európai Közlekedésbiztonsági Tanács szerint az amerikai autógyártók azt mondták, hogy a technológia könnyen felszerelhető.

(hirado.hu)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük