Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Zőlde Adorján, a hegyiversenyek torjai bajnoka

Zőlde Adorján, a hegyiversenyek torjai bajnoka Sport

A torjai Zőlde Adorján 2018-ban a B-divíziós hegyi gyorsasági autóbajnokság A3-as (2000 cm³ fölötti) kategóriájában, illetve nyílt versenyében egyaránt győzedelmeskedett. Két év kihagyás után a 30 éves versenyző ott folytatja, ahol abbahagyta: a bajnokság negyedik, Râncan rendezett fordulójában kettős győzelmet aratott. Az autósport szerelmesével a folyamatban levő bajnokságról és terveiről beszélgettünk.

Hirdetés
Hirdetés

– Objektív okok miatt az idei bajnokságba a negyedik fordulóban szállt be, ám rögtön kettős győzelemmel.

– A 2018-as B-divíziós bajnoki cím elnyerése után a magánéletemre fókuszáltam, ezért két évet kihagytam. Bár nevezhettem volna az A-divízióba, idén ismét a B-kategóriában indultam, hiszen teljesen átalakítottuk, mondhatni csavarról csavarra átépítettük az autómat: az alap maradt a Seat Ibiza, ám más karosszériát, motort, sebességváltót, futóművet „kapott”, és csapatommal úgy döntöttünk, a mélyvíz előtt a második divízióban teszteljük. Az első három fordulóban nem indultam, ám a Transalpina Challenge-en kategóriámban és nyílt versenyben egyaránt győztem. Kuriózumnak számít, hogy dízelmotorral ilyen eredményeket érek el. Még négy forduló van hátra, most hétvégén Nyárádmagyaróson, aztán Resicabányán, majd Dărmănești-en, végül Sugásfürdőn, és amennyiben ezeket megnyerem, ismét országos bajnok leszek. Legfőbb riválisom a csíkszeredai Fazekas Zsolt Erik, az elmúlt két év bajnoka.

– Milyen színekben versenyez?

– A megyeszékhelyi Auto Crono autósiskola tagja vagyok, ám a versenyeken magánúton veszek részt. 2018-ban, miután országos bajnok lettem, Daragus Attila polgármester Torjáért-kitüntetésben részesített, és idéntől a helyi önkormányzat támogatását is élvezem.

Hirdetés
Hirdetés

– Az autósport költséges műfaj. Vannak további támogatói is?

– Természetesen. És itt nem csak az anyagi segítségre gondolok. Van, aki anyagiakkal, mások az autón végzett munkával támogatnak. Mindenekelőtt családomnak köszönöm a megértést és támogatást, emellett Miklós István, Gocz Ferenc, Fejér Levente, Veres Ernő, Szőcs Loránd, Szász Ernő, Kondráth Zsolt, a BAB Kft., Szabó Attila, Dobri Gábor, a Csiszér-testvérek, Deszke Zoltán segít így vagy úgy.

– Jövőre az A-divízióban szállna versenybe?

– Mindenképpen. Amint említettem, idén az autót teszteljük, és mindent a helyére rakunk, hogy jövőre komoly eséllyel indulhassak az élvonalban.

– Nehéz oda feljutni?

– Senki nem kezdheti fent. Kötelező két évet a B-kategóriában versenyezni és pontokat szerezni egy versenyzőnek ahhoz, hogy szintet léphessen.

– Milyen cél felé száguld Zőlde Adorján?

– Európa-szintű versenyekre szeretnék eljutni. Például Szlovákiában, Ausztriában nagyon komoly hegyi versenyeket rendeznek. Ragaszkodom az autómhoz és a dízelmotorhoz, bebizonyítandó, hogy bár füstöl, emellett megy is, ahogyan kell! Jövőre, ha az A-divízióban nevezek, növelnénk a lóerőket. Jelenleg 300 lovas körül van az autóm, ezt feltornáznánk 400–450-re.

– Esélyesnek tartja magát az A-divíziós bajnok cím megszerzésére?

– A kategóriámban van esélyem az első három között lenni, ám a nyílt versenyben lehetetlenség, hiszen több százezer eurós, versenyzésre épített, ezer lóerős autókkal is mennek a H4-kategóriában.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük