Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Változó világban

Az 1990 előtti években a román közszolgálati televízió vasárnaponként vagy az új esztendő első napjaiban sugárzott olyan revüműsort, ahol japán szumómérkőzéseket is lehetett látni. Szórakoztató, sőt, valószínűleg nevettető szándékkal kerültek adásba a néhány perces csaták, tájékozatlanabbak számára nagyjából így is maradt meg az élmény a félmeztelen, nagy hasú, ágyékkötős férfiak kakasviadalából, erőteljes, néha ravasz tuszkoló mozgásából. Kevés szó esett arról, hogy milyen mély és tartalmas életfilozófiát hordoz ez a japán eredetű sportág.

Hirdetés
Hirdetés

Később, a diktatúra bukása után, a műholdas- és kábeltelevíziók terjedésével már kereshetett szumót a műsorfüzetben, aki akart. De valószínűleg még akkor sem sokan gondolták, hogy évtizedek múltán a szumó sikersportág lesz Magyarországon. Az lett! Persze, most nem föltétlen és nem kizárólag 150–200 vagy 230 kilós magyarokat kell elképzelni, többféle alkatú szumózik, és némelyek bizony nem pocakosak, hanem deltásak, kidolgozott izomzatúak. Noha igaz, a krónikák jegyeznek olyan esetet, hogy sikeres magyar birkózó bejelentkezett egyik szumóklubhoz, és ott azt mondták, rendben, lehet szó róla, ha… felszed néhány kilót. Vagyis a szumóban nem előny a Ronaldo-féle „radiátorhas”.

A szumó magyarországi hódítását jól tükrözi az augusztusi serdülő és ifjúsági Európa-bajnokság, ahol anyaországunk sportolói rengeteg érmes helyezést harcoltak ki, az aranyérmesek között volt például az U16-os korcsoport magyar leány csapata! A magyar szumó 2009-től tekinthető a nagy világversenyek állandó résztvevőjének, azóta rengeteg érmet gyűjtöttek a világbajnokságokon, Európa-bajnokságokon, más rangos nemzetközi tornákon.

Keletről ugorjunk nyugatra, és a talppont szintén lehet a diktatúra éveinek valamelyik televíziós revüműsora. Hangulatélénkítő, derültségkeltő hatása volt az amerikaifutball-mérkőzések rohanós, cikázós, ütközős jeleneteinek. Gondolta volna akkor valaki, hogy 2021 őszén Magyarország azt ünnepli, az amerikaifutball-csapata feljutott az Európai Elit Ligába, a kontinens legjobb 12 csapata közé?! Ennek örömeit élik most az anyaország bevállalósabb szellemű férfiúi. A Magyar Amerikai-Futball Liga (MAFL) bő másfél évtizede alakult, később Hungarian Football League (HFL) lett belőle, saját szakszövetséggel. Ez ideig 15 nemzeti bajnokságot rendeztek, legtöbb (7) aranyérmet szerzett a Budapest Wolves, az idei bajnok.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük