Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Ugrabugra

A címbeli szó diáknyelven testnevelési órát jelent, noha nem mindenütt. Újabban gyakran használják a Székelyföldön is terjedő játékszer megnevezésére. Játékszer? Annál több.

Hirdetés
Hirdetés

Városnapok, vidámparkok, szabadidő-központok elmaradhatatlan kelléke lett az a hálóval bekerített hely, ahol gyermekek ugrándozhatnak a méternyi, másfél vagy két méternyi magasságban kifeszített ruganyos felületen. Sokan élvezik azt, hogy az első ugrás utáni visszaeséstől még nagyobbat ugranak, majd másodszor még nagyobbat, és így tovább, és így tovább, a pattogás fokozódik. Székelyföldi városok és falvak telkes házai némelyikének udvarán is lehet látni ilyen berendezéseket. Jobban megfigyelve egyértelmű, hogy az összeszerelés odafigyelést, pontosságot igényel, másképpen nagy a balesetveszély. A szerkezet anyagától, méretétől függően a felnőttek számára is nyitott a móka, de bizonyos testsúly felett kockázatos.
Az ugrabugra játéknál komolyabb a sportág. Csak viszonylag új, hiszen a nyári olimpiai játékok műsorán például már 2000 óta szerepel. A torna alfa­jaként, a trambulin címszónál találjuk. Az idegen szóról az úszóversenyek műugrása, toronyugrása juthat eszünkbe. Valóban, a sportoló a levegőben olyan testforgásokat, figurákat mutat, ami a vízi toronyugrásoknál, műugrásoknál gyakori. Lényeges különbség, hogy egyiknél a leugráskor kell a forgásokra összpontosítani, míg a másiknál a felugrás után, és utóbbi esetében a forgások ismételhetők, a meghatározott versenyidő függvényében.

A cirkuszi akrobatikához is hasonlító sportág elnevezésére (még?) nem találtak pontos, frappáns kifejezést. Sem trambulin, sem a magyar gumiasztal nem a sportra utal – mint tevékenység –, hanem a sportszerre – mint eszköz. A gumiasztalon ugrabugráló székely kislány vagy kisfiú nem föltétlen lesz olimpiai bajnok, világbajnok ebben a műfajban, de test­edzés­nek kiváló, még játékként is. Más sportágakban kiegészítő edzésként alkalmazható, ugyanakkor a „hétköznapi” ügyességet is fejlesztheti, a bátorságot erősítheti. Nem esztelen ugrálás az efféle ugrabugra!

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük