Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Szabó Kati „tornaórája”

Szabó Kati „tornaórája” Sport

Tegnap a háromszéki körútja alkalmával a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Líceumot is felkereste Szabó Kati sportcsillag, többszörös aranyérmes olimpiai bajnok. Kovászna megye eddigi legsikeresebb sportolója a diákokkal közönségtalálkozón vett részt, de nem maradt el egy kis ízelítő sem a tudásából.

A találkozót a patinás tanintézmény főépületének tornatermében tartották, elöljáróban az iskola néhány diákja tornagyakorlatokat mutatott be a nem mindennapi vendégnek. Ezt követően levetíttek egy kisfilmet, ami a zágoni születésű olimpikon legkiemelkedőbb pillanatait elevenítette fel, majd Bejan András igazgató és Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke moderálásával egy kérdezz-felelek alapú, bensőséges párbeszéd alakult ki az 52. éves sportoló és a diákok között.

A kezdeteket, a motivációt és az élet nagy dolgait is boncolgató kérdések során Szabó Kati egyféle vallomása hangzott el: elmondta, hogy a tornászás végett soha nem járt diszkóba, kimaradtak az olyan apró gyerekkori élmények, mint a babázás, sőt a szüleitől távol, bentlakásokban élt, hol Onyesten, majd a későbbiekben Déván. Kedvenc tornaeszköze a gerenda volt, soha nem volt jó felemás korláton, ma pedig zsenge tornászlányokat tanítgat Franciaországban. Sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy szüleit pár éve elveszítette, mint mondotta, az edzők mellett a legfőbb támaszát édesanyja jelentette.

A diákokat arra buzdította: soha ne elégedjenek meg a második hellyel, legyen szó sportról, vagy bármi másról. Az életben elsőnek kell lenni, ehhez sok munka és kitartás szükséges, ami nem ritkán áldozathozatallal jár – hívta fel a figyelmet.

Hirdetés
Hirdetés

Nehezményezte, hogy immár második alkalommal nem jutott ki a román tornászválogatott az olimpiára, meglátása szerint a sportág romokban hever, ezért nem ritkán ő is kap fejmosást, jóllehet 27 éve nem él az országban, nem az ő feladata lenne helyére tenni a dolgokat.

Milyen hírességekkel találkozott és kivel szeretne beszélgetni? – hangzott el egy diák részéről. Nagyon szeretne találkozni Roger Federer svájci teniszezővel, elképesztőnek tartja a sportoló kitartását, a küzdeni akarását. A mai hírességek közül a spanyol Rafael Nadal-lal, a világranglistán 2008-ban első helyen tanyázó teniszezővel találkozott, de elmondása szerint még vannak „trófeái”.

A világhírnevet kiváltó négy arany- és ezüstérmet alig öt perc alatt szerezte meg a Los Angeles-i olimpián, viszont sok kellett, hogy odáig eljusson, és ezt az eredményt elérje. Ha újrakezdhetné az életét, akkor ugyanazt csinálná, mint eddig, csak jobban – mondotta nevetve Szabó Kati.

Ez után az egykori tornász közös gyakorlatok elvégzésére kérte fel a diákokat, cipőjét lerúgva néhány mutatványt ő maga mutatva be. „Ilyen sem lesz mostanában, hogy a Nagy Mózes Líceumban egy többszörös aranyérmes olimpiai bajnok mutasson be tornagyakorlatot” – állapította meg az intézmény igazgatója.

Szabó Kati ezt követően dedikált, közös fényképek készültek a diákokkal, majd az iskola tanáraival is találkozott. Az iskolából a Gábor Áron téren levő Rigó Jancsi cukrászdába is betért: a „ledolgozott” kalóriákat egy Szavarinnal pótolta.

A tornászlegenda folytatja háromszéki körútját, ma 11 órától a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceum tornatermébe látogat, majd 18 órakor a baróti Rózsa vendéglő rendezvénytermében mesél többek között pályafutásáról, a sikerhez vezető útról, mindennapjairól.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük