Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Sok a kérdőjel a futballban

Sok a kérdőjel a futballban Sport

Mint ismeretes, nehéz, ugyanakkor felelősségteljes döntést hozott a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) azáltal, hogy felülbírálva a Hivatásos Labdarúgó-liga (LPF) határozatát, – egyelőre – március 31-ig felfüggesztette az összes labdarúgó-mérkőzést. A sportolók, edzők egészsége nem lehet alku tárgya – ért egyet a döntéssel Diószegi László, a Sepsi OSK tulajdonosa, aki viszont arra figyelmeztet, hogy nehéz helyzetbe kerülnek a klubok.

– Egyrészt örvendetes, hogy ilyen döntés született, és nem a pillanatnyi, vagy akár hosszú távú hasznot, hanem az egészséget nézték, másrészt viszont nem tekinthetünk el attól, hogy minden csapatnak anyagi gondja lesz. A fizetéseket ki kell adni, de mivel a mérkőzések elmaradnak, így a tévéközvetítési jogoktól elesünk, csakúgy, mint a jegyértékesítésből származó bevételektől, illetve a szponzortámogatásoktól. Szerintem ez mindenkit hátrányosan fog érinteni, nem tudjuk, mi lesz. Ha átvészeljük ezt a periódust, és mondjuk, májusban folytathatjuk a bajnokságot, akkor háromnaponta kellene játszanunk, hogy behozzuk a lemaradást, amit lehetetlen fizikailag bírni, ha pedig befagyasztják az egészet, az újabb kérdéseket vet fel, mi kiegyeznénk a jelenlegi nyolcadik helyünkkel, de mi lesz a játékosokkal, akiknek lejár a szerződésük júniusban – fejtette ki érdeklődésünkre Diószegi László.

Egyelőre annyi bizonyos, hogy az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) ma videokonferencián tart egyeztetést a tagországok szövetségeinek vezetőivel, a FIFPro, az EL és a WHO bevonásával, hogy közös határozatot hozzanak az vírus terjedése elleni egységes fellépésről, illetve a nemzetközi sorozatokról és az Eb-ről. Ezt követően hoz döntést a hazai szakági szövetség is.

„A szakági szövetségek határoznak, azután mi is többet fogunk tudni. Talán tényleg az lenne a leghelyesebb, ha végleg felfüggesztenék a bajnokságot, anélkül, hogy bajnokot avatnának, vagy kiesne valaki, jövőtől pedig elölről kezdenénk. Másképpen nem lehet, mert ellenkezőleg vagy a kiesőjelölt csapatok reklamálnának, vagy a második, harmadik helyen levők, hogy bezzeg elvették a lehetőségüket a javításra. Sajnálom a döntéshozókat, mert nem egyszerű a helyzet, viszont az egészség fontosabb” – vélekedett a Sepsi OSK első embere.

Hirdetés
Hirdetés

Az alsóházi rájátszásban érdekelt piros-fehér mezes együttes játékosai eredetileg háromnapos pihenőt kaptak, hétfőn kellett volna újra edzésbe állniuk, azonban úgy döntöttek, szerdáig meghosszabbítják szabadságukat, majd a FRF döntésének függvényében vagy hazaengednek mindenkit – a külföldi játékosokat is –, vagy folytatják, ami kevésbé valószínű.

„Sok kérdésre nem tudjuk a választ. Ha ténylegesen lezárnák a bajnokságot, akkor egy csomó pluszköltségtől megszabadulnánk, mondjuk nem kéne a lakásokat fizetnünk, ha hazamennek a játékosok. Senki nem gondolta, hogy ilyen helyzetbe fogunk kerülni. Számunkra még ott a stadionépítés is, ami újabb problémákat vet fel, lássuk, meddig tudnak dolgozni az emberek, egy csomó mindent külföldről kell beszerezni, nem tudom, ennek mi lesz a vége” – fűzi hozzá Diószegi.

A klubvezető sokat gondolkodott azon, mivel tudnák kárpótolni a mérkőzések nélkül maradt szurkolókat, akik beláthatatlan ideig nem örülhetnek sem a stadionokban, sem a tévéképernyők előtt a góloknak. A meccshiány elvonási tünetei ellen az az ötlete támadt, hogy a Sepsi OSK Facebook-oldalára minden nap feltöltenek egy-egy teljes felvételt korábbi mérkőzésekről, így a drukkerek újra átélhetik kedvenc csapatuk harmad- és másodosztályos összecsapásait. Naponta 17 órától lehet nosztalgiázni a Sepsi OSK-val, tegnap a Sporting Lieşti elleni 2014-es találkozó indította a sort.

„Az a célunk, hogy ne eltávolodjunk, hanem közelebb kerüljünk a szurkolóinkhoz, reméljük, mindenkinek nagy élmény lesz, a régi és új drukkereknek egyaránt” – fogalmazott Diószegi László.

Közben a Sepsi OSK labdarúgói a klub közösségi oldalán közzétett videó felhívásokban intettek óvatosságra és nyugalomra mindenkit. Daniel Celea, Răzvan Tincu vagy a csapatkapitány, Gabriel Vaşvari arra buzdította a szurkolókat, hogy saját és családjuk egészségének megóvása érdekében töltsenek minél több időt otthon szeretteik körében. Az újdonsült apuka, Niczuly Roland hálóőr szerint az egészség mindennél fontosabb, ezért kell betartani a járványügyi előírásokat, ugyanakkor bízik abban, hogy hamarosan minden visszatér a régi kerékvágásba.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük