Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

RÖVIDEN

RÖVIDEN Sport

Harmadik hely a kézdieknek

Február 20–22. között Mezőtúron bonyolították le a Református Középiskolák Országos Kosárlabda-bajnokságát, amelyen idén is megméretkezett a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Elméleti Líceum és a Református Kollégium közös csapata. A hagyományosnak számító tornán a céhes városiak a csoportküzdelmek során Mezőtúrt 65–15-re, míg a budapesti Baár-Madas Gimnáziumot 61–11-re győzték le, így csoportelsőként jutottak tovább a legjobb négy közé. Az elődöntőben a kézdiek Kunszentmiklóstól 33–18 arányban kaptak ki, majd kiélezett csatában 39–32-re legyűrték Hódmezővásárhelyt a bronzmeccsen, így a 12 résztvevő közül a harmadik helyen végeztek. Todor Krisztiánt beválasztották a torna öt legjobb játékosa közé. A csapat tagjai: Bandi Zalán, Todor Krisztián, Kelemen Rudolf, Finta Tamás, Horváth Hunor, Demeter Dániel, Kovács Krisztián, Bagoly Nórbert, Páll Szabolcs, Kovács Zalán. Edzők: Csutak András, Farkas Gellérd.

Román „kézi reform” jöhet

Erdélyi, székelyföldi, háromszéki utánpótlás kézilabdacsapatokat is érintő szabálymódosításokat tervez a román szakszövetség. A 2019. december 3-án közvitára bocsátott tervezetet minden klubnak elküldték. A nyári szakmai tanácskozásokon, edzőtáborokban esedékes az új szabályok ismertetése. A védekezés erősítésére esik a hangsúly.

A román sportnyelvezet a 20 éves életkor alatti korcsoportokat ifjúsági (juniori) I, II, III és IV-es megkülönböztetéssel jelöli, vagyis egyszerűen számozza, az I-esben vannak a nagyobbak és így tovább. (Magyarországon az ifjúsági „és” junior két külön korcsoport.) A bajnoki rendszerre és a mérkőzésekre vonatkozó szabálymódosítások között szerepel például az is, hogy az ifi II-es korcsoport mérkőzéseinek első félidejében (30 perc) kötelező az 5+1-es védekezés, vagyis egy játékos nem lehet a 6-os vonal mentén, hanem az ellenfél támadását, adogatását kell zavarnia emberfogással a 9-es vonal övezetében vagy távolabb. A második félidőben a csapatok tetszés szerint választhatnak védekezési rendszert, módszert. Első félidő alatt emberhátrányban tilos a hiányzó egy mezőnyjátékost helyettesíteni a támadásban úgy, hogy a kapus lejön a pályáról, ez megengedett viszont a második félidőben. (bl)

 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük