Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Önellátó Vöröskereszt

Önellátó Vöröskereszt Kovászna megye

Folytatják a tavalyi programokat, de újdonságokkal is készülnek idén a Kovászna Megyei Vöröskereszt munkatársai. Céljuk továbbra is a segítségnyújtás és képzés.

A Vöröskereszt az a független, nonprofit világszervezet, amely hét alapelven működik, és amelynek legfőbb célja a segítség – mondja Papp Adolf, a helyi szervezet elnöke (képünkön). Kiemelte: náluk a leginkább bajbajutottak élvezik a legnagyobb prioritást, viszont a szervezet önellátó is egyben, ami a költségvetésében is megmutatkozik, hiszen annak mindössze négy százaléka származik támogatásokból.

Az egyik legfontosabb programjuk a házi betegápolás, amely 28 éve működik a megyében, tavaly pedig újabb községek is csatlakoztak, de a megye 40 százaléka egészen biztosan részesült már valamilyen vöröskeresztes szolgáltatásban vagy adományban (anyagi segítség, műtéti beavatkozás, tanfolyam, elsősegély-kurzus).

– Legtöbbször a rászorulók nem is tudják, ki áll a segítség hátterében, de nem is ez a cél – hangsúlyozta Papp Adolf.

Sepsiszentgyörgyön 2004-ig a szervezet működtette az ingyenkonyhát, a téli program, az élelmiszersegély pedig 29 éve zajlik, és több száz tonna élelmiszert juttatnak el a rászorulókhoz a téli ünnepek alkalmával. Önkéntesek szempontjából is jól áll a szervezet, hiszen számos fiatal tevékenykedik a csapatban, annak ellenére, hogy nálunk még nincs ennek kultúrája. Papp Adolf szerint olyan sok önkéntesük van, hogy korlátozni kell idén a számukat, mivel túl sok feladatot ró a szervezetre a jogi eljárás és a felelősség.

A jótékonysági szervezet nagy hangsúlyt fektet a különböző képzésekre is, az elsősegélynyújtó képzést már több százan végezték el, és folyamatosan szervezik. Emellett a diákok számára is meghirdetik az életmentő versenyt, amelyre csapatokban nevezhetnek be. Az ápolói képzés szintén keresett, viszont ebben az az elkeserítő, hogy a megszerzett tudást legtöbben külföldön kamatoztatják.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. február 28., 7:19
    ÉRTÉKELÉS: 2

    Ha diákoknak is megszervezik jó lenne ha a vidéki városokban is megszerveznék a versenyt, mert elég költséges a lejutás annyi csapatnak és nem is környezetbarát! Ha mégis elvetik ezt a javaslatot ami régen kitünően működött, kérem megfontolni azt a javaslatot is, hogy 1 suliból max csak 2 csapat vegyen részt!!! A tanár 2 csapattal vehet részt tudom, de nem mind1 ha X suli 6-8 csapattal képviselteti magát mert ő helybeli és kisétál az első 3 helyezésért, a vidékinek meg marad a séta! Versenyszabályok,tananyag legyen egységes és már benevezés előtt közöljék a gyakorlati próbák szabályát is! Sok sikert Vöröskereszt!