Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Rossz cégér

Aki olvasmányaiból vagy turistaélményként, esetleg mások elbeszéléseiből ismeri Egyiptom belső társadalmi világát és hatósági közegét, az tudja, a rend és fegyelem, valamint a léhaság sajátos keverékéről, ötvözetéről van szó. Lépten-nyomon ugyanúgy fellelhető mindkettő a történelmi, vallás- és kultúrtörténeti arab országban, ahogyan a fényűző gazdagság pompájának és a sivár mélyszegénység tragikumának a párhuzama is.

Aki azt hitte, remélte, hogy a 2021. január 13–31-i férfi kézilabda-világbajnokság jó reklámja lesz a nyári olimpiának, most hüledezhet. Pedig még a csoportmérkőzések félidejénél tartunk. Koronavírus ide vagy oda, az utóbbi évekből nehéz olyan világversenyt, labdajáték-vébét említeni, amelyet a káosz annyira behálózott volna, mint a Nílus menti férfi kézi-vb első napjait, a rajt előtti szállásfoglalást, alkalmazkodást is beleértve.

A magyar válogatott számára péntek estig még „csak” aggályos volt a Zöld-foki-szigetek elleni mérkőzés.  Szombatra már ténnyé vált, hogy azt a mérkőzést le sem kellett volna játszani. Hiszen az egzotikus szigetállam válogatottjánál már eleve volt 15 bizonyítottan fertőzött játékos és stábtag, és mint kiderült, a magyar csapat ellen még ketten úgy szerepeltek, hogy később lett hivatalos a pozitív, azaz fertőzöttséget jelentő laboratóriumi eredmény. Vajon nem történt-e manipuláció annak érdekében, hogy a „zöldeket” mesterségesen ott tartsák a tornán, hadd ne kelljen beugró csapatot keresni? Mint ismeretes, a Covid19 miatt Svájc az Amerikai Egyesült Államokat, Észak-Macedónia pedig Csehországot helyettesíti a világbajnokságon. Vajon a Nemzetközi Kézilabda-szövetség (IHF) a torna rajtja után már nem akarta, hogy Zöld-fok helyett is érkezzen egy másik csapat? Talány. Ami nem talány, az IHF elnöke egyiptomi.

A vírus azonban minden vélt s valós mesterkedésnél erősebbnek bizonyult, az afrikai szigetország (1975-ig portugál fennhatóság alatt állt) csapata nem állhatott ki vasárnap Németország ellen. Eredmény: 10–0 (forfait). Nem ugyanezt kellett volna a magyarok ellen is alkalmazni? A kézilabda meglehetősen „birkózós” sportág, a védekező játékosok folyamatos közelharcban vannak a támadó csapat játékosaival, főleg a beállóval, vagy a lövésre készülővel. Ki felel, ha fertőzés történt? Tipp: senki!

Az egyiptomi férfi kézi-vb első 4–5 napja azokat igazolja, akik nem hisznek a nyári olimpia zavartalan lebonyolításában.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük