Felhívás!

Kevés a véradó

Kevés a véradó Kovászna megye

A Kovászna Megyei Vérközpont új programot indít a megyei tanács támogatásával, hogy a 2020-as évben Háromszéken is – mint az egész országban – megcsappant véradási hajlandóságot növelje. Tavaly ugyanis országos szinten a begyűjtött vér a 2019-es összmennyiségnek kevesebb mint felét tette ki, miközben egyre nagyobb az igény a vérkészítményekre. Az új program lebonyolításáról csütörtök délelőtt Tamás Sándor tanácselnök, Andrei Roșin, a Vérközpont igazgatója és Cosmin Boriceanu alprefektus tartott közös sajtótájékoztatót a megyeházán.
Bodor Tünde

Az új program azt szolgálja, hogy a véradási gyakorlatot a normalitáshoz igazítsák, mondta Tamás Sándor, ezért a kormányhoz fordultak támogatásért, és meg is kapták az egészségügyi, valamint oktatásügyi minisztérium jóváhagyását ahhoz, hogy az egész megyéből a véradókat mikrobuszokkal szállítsák a szentgyörgyi vérközpontba. Ahhoz, hogy ez a program működjön, meg kell nyerni a polgármesterek és a háziorvosok támogatását, előbbieknek a mozgósításban van nagy szerepük, utóbbiaknak abban, hogy előszűrjék a jelentkezőket azért, hogy aki betegsége vagy más ok folytán kizárható a potenciális adakozók sorából, ne vesztegesse idejét az utazgatással.
Ez egy kísérleti program, magyarázta Cosmin Boriceanu alprefektus, ami, ha beválik, kiterjeszthető más megyékre is.

– Nemcsak azért volt kevés adakozó 2020-ban, mert az emberek féltek vért adni a járvány terjedése közepette, illetve a szükségállapotban, majd a vészhelyzet ideje alatt mindenféle megszorítás volt, hanem azért is, mert Raed Arafat megtiltotta a mobil gyűjtőpontok működtetését. Tavalyig így gyűjtöttük be éves vérkészletünk több mint felét – mondta Andrei Roșin.

A megye rurális jellege folytán nehézkesebb a gyűjtés, márpedig a vérkészítményekre folyamatosan növekvő az igény, a szentgyörgyi sürgősségi és a kézdivásárhelyi kórházon kívül most már a baróti és kovásznai kórház is igényelte az engedélyt, hogy vérkészítményeket használjanak, így nem kell például egy vakbélműtétre, ezzel együtt pedig esetleges vérátömlesztésre szoruló beteget elszállítani e városokból más helységekbe. De a Fogolyán Kristóf-kórházban most már olyan vérigényes műveletek is elvégezhetők, amelyek 10 évvel korábban még nem, Roșin doktor az érsebészetet említette példaként. A nagy szorultságban a vérközpont, mint korábban is többször, a megyei tanács és a prefektúra segítségét kérte és kapta az új program megszervezéséhez.

Három cég támogatásával a jelentkezőknek egy performáns amerikai antigén-gyorstesztet csináltatnak a véradást megelőző napon, ez klinikailag egyenértékű egy PCR-teszttel. Maszkot is kapnak a jelentkezők, és maximális biztonságban szállítják őket a megyeszékhelyre – tudtunk meg újabb részleteket a program lebonyolításáról.

Az önkéntes véradó ételjegyeket kap, de Covid-szűrésen is átesik a vére, mint ahogy más fertőző vagy örökletes betegségeket is ki kell zárni, mielőtt a vérkészítmény felhasználható lenne. Továbbá mindenkinél elvégeznek egy teljes vérképelemzést, így gyakorlatilag megtudhatja, hogy rendben van-e, és egészséges. A magas vérnyomásosok esetében az időnkénti „megcsapolás” akár évekkel halaszthatóvá teszi a gyógyszeres kezelést, egyébként is egészséges, a változókoron túl levő nőknek különösen.

Kívánatos lenne, ha olyan sok véradó lenne, hogy nem férnek egyszerre a mikrobuszokba, de a kezdeményezők erre is felkészültek, ilyen esetekre a színház vagy a focicsapat buszát kölcsönöznék ki.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.