Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Pontokért Wales ellen

Pontokért Wales ellen Sport

A magyar labdarúgó-válogatott Azerbajdzsánban aratott 3–1-es sikerével csoportja élére ugrott az Európa-bajnoki selejtezősorozatban. Ma este viszont komoly erőpróba előtt áll a válogatott, amely a walesi együttest fogadja a Groupama Arénában.

Marco Rossi szövetségi kapitány együttesének első két gólját a középhátvéd Willi Orbán szerezte, majd Mahir Madatov ugyan szépített a 70. percben, de a válogatottban most bemutatkozó Holman Dávid egy perccel később eldöntötte a három pont sorsát. A magyarok hatodszor találkoztak az azeriekkel, mérlegük pedig hibátlan maradt a mostani sikerrel.

A magyar együttes a horvátok és az azeriek elleni győzelmének köszönhetően lélektanilag jó helyzetből és a csoport éléről, ráadásul jó formában várja a Wales elleni összecsapást: Marco Rossi együttese a legutóbbi öt mérkőzésén (mind tétmeccs volt!) négyszer nyert, és csak egyszer kapott ki. Legutóbb 2008. szeptembere és 2009. áprilisa között fordult elő, hogy a magyar válogatott öt tétmeccséből négyet megnyerjen, a 2010-es vb-selejtezőben zsinórban négyszer győzött.

Hirdetés
Hirdetés

Az egymás elleni mérleget tekintve a világranglistán 19. helyen álló Sárkányok felé billen a mérleg, Magyarország (51.) tíz találkozóból csak háromszor tudott győzni, két döntetlen mellett ötször kikapott, a gólarány 15:14 Wales javára.

További jó hír, hogy a válogatottbeli rutin tekintetében nincs nagy eltérés a két keret között: a walesi 592, a magyar 480 válogatottságot számlál (ha a két selejtezőre összehívott bő kereteket nézzük). A szezonban pályán töltött percek alapján pedig a magyar csapat áll jobban, keretünk 28 játékosa összesen 76.639 percet játszott, míg a walesi 66.051-et.

Ami viszont számottevő különbség, hogy a walesieknél szinte mindenki erős külföldi bajnokságokban (Premier League-ben, vagy az angol másod- és harmadosztályban) szerepel, míg a magyar keretből 12-en az NB I-ben játszanak. Marco Rossi érthetően a légiósokra építi kezdőjét (a szlovákok és a horvátok ellen 9–9, az azeriek ellen 10 külföldön játszó futballista kezdett).

A Norvégiában kétgólos hátrányból felálló, végül 2–2-es döntetlent elérő román labdarúgó-válogatott tegnapi lapzártánk után mérkőzött Máltán.

A házigazda portugál labdarúgó-válogatott a Nemzetek Ligája történetének első aranyérmese, miután vasárnap a portói fináléban 1–0-ra legyőzte a holland csapatot. A portugálok az elődöntőben a svájciakat, míg a hollandok az angolokat győzték le. Fernando Santos szövetségi kapitány szerint játékosai fantasztikus munkát végeztek a portói döntőben. „Néha a dolgok nem mennek tökéletesen, de ez az erőfeszítéseinken nem hagyott nyomott” – mondta a szövetségi kapitány, hozzátéve, a portugál válogatott az elmúlt öt évben szinte „elpusztíthatatlan családot” alkotott. Portugália 2004-ben döntős volt a hazai rendezésű Európa-bajnokságon, majd elődöntőt játszott a 2006-os világbajnokságon és a 2012-es Eb-n. Fernando Santos 2014 óta irányítja a csapatot. Irányításával 2016-ban Eb-aranyérmes lett a gárda, amely meg tudta nyerni az NL első kiírását is.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük