Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Otthonról haza kerékpárral

Otthonról haza kerékpárral Sport

Kézdivásárhelyről és Sepsiszentgyörgyről is lehet csatlakozni ahhoz a Kárpát-medencét behálózó eseménysorozathoz, amely a nemzeti összetartozás gondolatköréhez kapcsolódóan aktív programokon keresztül kívánja összekötni a határon innen és túl élő magyarokat.

Az Otthonról Haza! rendezvénysorozat célja, hogy aktív, turisztikai programokon keresztül kösse össze a határon innen és túl élő magyarokat, ezzel is erősítve a nemzet összetartozását. „Ennek keretében közösen élvezhetjük a mozgás örömét, és közben megünnepelhetjük a nemzet összetartozását”, mondta Révész Máriusz, az Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, aki a napokban Háromszéken népszerűsítette a kezdeményezést. A program védnökségét számos ismert közéleti személy, élsportoló vállalta el, köztük Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, Kovács István (Kokó) olimpiai, világ- és Európa-bajnok ökölvívó, Kökény Roland olimpiai, világ- és Európa-bajnok kajakozó, valamint Szőcs Renáta énekes.

Hirdetés
Hirdetés

Az eredeti rendezvénysorozatot 2020-ban, a trianoni békeszerződés aláírásának 100 évfordulóján, a Nemzeti Összetartozás Évében rendezték volna meg, azonban ezt a Covid19 okozta vészhelyzet meghiúsította.

A határon átívelő vándortúrák különböző városokból – így Sepsiszentgyörgyről és Kézdivásárhelyről is – indulnak, és minden kerékpáros csapat augusztus 20-án, az államalapítás ünnepén érkezik meg Budapestre. A vándortúrákon résztvevőknek jelképes részvételi díj fejében túravezetést, egészségügyi és technikai felügyeletet, szállást és étkezést (reggeli hidegcsomag, napközbeni frissítők és esti meleg étel) biztosítanak, de a visszaútról is gondoskodnak a szervezők. A túra alapvetően csoportos, felvezető motorossal, kerékpáros kísérőkkel és kísérő kisbusszal. A résztvevők létszáma útvonalanként korlátozott, jelentkezni július 30-ig lehet az otthonrolhaza.hu weboldalon.

A háromszéki résztvevők több mint 800 kilométert fognak biciklizni Budapest irányába a 9 napos kaland során. A megyeszékhelyi, illetve céhes városi túrázók Csíkszeredában találkoznak, majd Székelyudvarhely felé veszik az irányt, de útba ejtik Parajdot, Marosvásárhelyt, Kolozsvárt, majd Margittán csatlakoznak hozzuk a Máramarosszigetről, illetve a Nagyszalontából indulók. A Hortobágyi Nemzeti Park és a Tisza-tó felejthetetlen élményt nyújt a csapattagoknak, Egerbe érve felidézik az Egri Csillagok című film jeleneteit, de érintik Gyöngyöst és Hatvant is, mielőtt megérkeznek Budapestre.

A szervezők a Kárpát-medencében élő magyarság határokon felüli összetartozásának az érzését szeretnék erősíteni a résztvevőkben, akik a jövőbe vetett hittel, fizikailag és szellemileg egyaránt feltöltődve, meghatározó élményekkel gazdagodva erősödhetnek meg nemzettudatukban e túrának köszönhetően.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük