Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Országváltást kezdeményeztek a Liu testvérek

Országváltást kezdeményeztek a Liu testvérek Sport

Az olimpiai bajnok Liu fivérek, Shaolin Sándor és Shaoang a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) hozzájárulását kérték az országváltásukhoz vezető folyamat megindításához.

A MOKSZ keddi tájékoztatása szerint a két rövidpályás gyorskorcsolyázó nem nevezte meg, hogy melyik ország színeiben kívánja folytatni pályafutását, és a MOKSZ felé egy nemzeti szövetség sem jelzett igényt formálisan vagy informálisan a sportolók versenyzői jogának megszerzésére.

A Liu testvérek augusztusban jelentették be, hogy – követve a magyar válogatottól távozó kínai edzőjüket, Csang Csing Linát – Kínában készülnek az idényre.

A MOKSZ kiemelte, a nemzetközi szövetség (ISU) szabályai szerint ha egy sportoló korábban más ország versenyzője volt, akkor 12 hónapnak kell eltelnie a legutóbbi olyan ISU-verseny után, amelyen a korábbi ország képviseletében indult. Emellett a versenyző kiadásáról az eredeti ország szövetségének kell döntenie, ennek feltétele, hogy minden szerződéses vitát rendezni kell a szövetség és a versenyző között. A magyar szövetség a következő elnökségi ülésén dönt arról, hogyan rendezze a fivérek és a MOKSZ között fennálló versenyzői szerződéses kapcsolatot.

A két Liu a pekingi téli olimpia után jelezte, hogy mindenképpen Csang Csing Linának, a válogatott vezetőedzőjének az irányításával szeretnének a továbbiakban is készülni. Az ázsiai szakember közreműködésével a férfi váltó megszerezte Magyarország első téli olimpiai aranyát a 2018-as, phjongcshangi játékokon, majd idén Pekingben Liu Shaoang írt történelmet az első egyéni ötkarikás diadallal (500 méter).

“Sajnos Linával az ő kérésére fel kellett bontanunk a határozatlan idejű szerződését, tekintettel arra, hogy Kína szövetségétől kapott visszautasíthatatlan ajánlatot a gyorskorcsolya-válogatott vezetőedzői pozíciójára” – olvasható a MOKSZ közleményében, amely kiemelte, hogy az elmúlt időszakban a MOKSZ biztosította a Liu fivérek edzésének feltételeit a kínai válogatottal és Linával Pekingben, ezt a munkát a MOKSZ nevében Dzse Szu Csun, a magyar válogatott dél-koreai edzője segítette. Ez a megoldás a fivérek számára nem bizonyult megfelelőnek.

Hétfőn a szövetség arról tájékoztatta a közmédiát, hogy a Liu fivérek nem indulnak az Alta Valtellina Trophy elnevezésű bormiói rövidpályás gyorskorcsolya-viadalon a hétvégén. (A világkupa-sorozat első és második fordulóján, Montrealban és Salt Lake Cityben a magyar short track-válogatott gazdasági okok miatt nem vett részt.)

A 26 éves Liu Shaolin Sándor ötkarikás aranya és bronza mellett vb-ken kétszer, Eb-ken pedig hatszor diadalmaskodott.

Két évvel fiatalabb öccse, a szintén budapesti születésű Liu Shaoang olimpián két arany- és két bronzérmet nyert, emellett hatszoros világ- és négyszeres Európa-bajnok.

forrás: MTI

fotó: Kovács Tamás/MTI

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. november 9., 13:54
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Nem.Ez a profi sport világa.Minden a pénzről szól,nincs hála semmiért.Globalizácíó.Engem
  ezért már nem is érdekelnek a ,multinacionális sportcégek’.

 • User
  Dátum: 2022. november 9., 15:51
  ÉRTÉKELÉS: -1

  Félig magyar, félig kínai. Ha Magyarországnak nyernek érmeket, hasra esünk előttük. Ha Kínának, szidjuk őket? Szabad ember, nem? Janics Natasa jó? Kozák Danuta anyja után lengyel. A kaukázusi magyar színekben szereplő birkózók jók?

 • User
  Dátum: 2022. november 9., 17:38
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Tudtommal a magyar állam szponzorálta őket jókora összegekkel.Ahogy a fociban ,ha más klubhoz megy fizetnek érte…tehát ahova mennek ,fizetik a befektetést.Ilyen egyszerű…se negociaza …alkudoznak az áráról mert ilyen a profi világ.Nem számit a nemzetiség ,hűség,köszönet …csakis a pénz.

 • User
  Dátum: 2022. november 10., 9:24
  ÉRTÉKELÉS: -3

  Székelyföldről is rengeteg ember külföldre emigrál, mert jobbak a helyzetek. Akkor ők sem igazi székelyek már ugye? Míg Magyaroroszágon egy olimpiai arany 50 millió ft ér, addig Kínában ez 800-t jelent. Ne legyünk már álszentek. Dicsőséget szereztek az országnak. De hát OV megmondta, h nem kell a kevert faj, talán ezért is akarnak váltani.

 • User
  Dátum: 2022. november 10., 20:01
  ÉRTÉKELÉS: 1

  “A magyar ember két dolgot nagyon jól tud: irigykedni és gonoszkodni.” Tegyem hozzá: önmagát a világ közepének képzelni. Ha Wili Orban, aki nem is tud rendesen magyarul, a magyar válogatottat választja, jaj de ügyes. A román Miriuță hős volt, amikor magyar válogatott szeretett volna lenni (mert a románban voltak nála jobbak). Liu Shaoang (ugye, hortobágyi magyar hangzása van?) Kínába megy, elindítjuk ellene a gyűlöletcunamit. Kürtöskalács likán át nézzük a világot, annyit is látunk belőle.