Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Nyári játékosmozgások

Nyári játékosmozgások Sport

Kedd éjfélkor lezárult Európa topbajnokságaiban az átigazolási szezon. Idén nyáron is elképesztő összegekért cseréltek klubot játékosok, ráadásul az elmúlt 15 év két legmeghatározóbb játékosa, Lionel Messi és Cristiano Ronaldo is klubot váltott. Előbbi a Barcelonából a PSG-be, míg a portugál a Juventusból korábbi klubjába, a Manchester Unitedbe igazolt. Messi ingyen érkezett Párizsba, míg Ronaldóért 15 milliót (bizonyos feltételek teljesülése esetén még 8 milliót) fizetett új klubja.

Ezzel természetesen sehol nincsenek az idén legtöbbért klubot cserélő játékosok listáján, ahol az első helyen az angol Jack Grealish áll, akit 117,5 millió euróért vett meg a Manchester City az Aston Villától. Korábban soha nem fizettek még ennyit angol labdarúgóért. A második a listán Romelu Lukaku, akiért 115 milliót fizetett a Chelsea az olasz Internek. A 28 éves belga csatárért pályafutása során már 327,5 millió eurót fizettek ki különböző klubok, ezzel első azon a listán, amely az átigazolási díjak összeadott értékével állítja rangsorba a futballistákat.

Hirdetés
Hirdetés

A nyár harmadik legdrágább igazolása is PL-csapathoz köthető, a Manchester United 85 millióért szerezte meg a Dortmundtól az angol Jadon Sanchót. Az átigazolás érdekessége, hogy a játékos dortmundi pályafutása előtt a Manchester City akadémiáján nevelkedett. A negyedik Ben White (Brighton–Arsenal) 58,5 millióval. A középső védőnek jelentős szerepe volt abban, hogy a Brighton bennmaradt a tavalyi szezonban a Premier League-ben. Teljesítményéről mindent elmond, hogy még az angolok Eb-keretébe is bekerült.

Az ötödik helyen Dayot Upamecano (Leipzig–Bayern) áll 42,5 millióval. A 22 esztendős védő szerződtetéséről már februárban megállapodtak, de csak nyáron váltott klubot a francia játékos, így ő is nyári átigazolásnak számít. A hatodik helyen hárman osztoznak, hiszen egyaránt 40 millió eurót fizetett az MU Raphael Varanért, aki tíz évet húzott le a Real Madridnál, a Liverpool a Leipzig sérülékeny középső védőjéért, Ibrahima Konatéért és a Roma a Chelsea-nél körön kívülre került Tammy Abrahamért.

Az Aston Villa a Grealishért kapott pénzből gyorsan költött is, 38,4 milliót fizetett ugyanis Emiliano Buendíáért a Norwichnak. Az argentin játékos az elmúlt szezonban a Championshipben 39 meccsen 15 gólt szerzett és 17 gólpasszt adott. A birminghamiak további 35,2 milliót fizettek a Southamptonnak a korábbi válogatott Danny Ingsért. A 29 éves játékos hároméves szerződést írt alá, de a Villa egyébként is aktív volt a piacon, hiszen a már említetteken kívül megszerezte Leon Bayleyt, aki 32 milliós vételárával a lista 10. helyén végzett. A Villa a fent említett három játékosért összesen 105,6 milliót adott ki.

A kilencedik helyen hármas holtverseny alakult ki, hiszen Martin Odegaardért, Rodrigo de Paulért és Kurt Zoumáért is 35 milliót fizettek. A norvég támadót az Arsenal vette meg végleg a Real Madridtól, az argentin középhátvéd az Udinesétől került az Atlético Madridhoz, míg a francia védő Londonon belül váltott csapatot, a Chelsea után a West Hamben folytatja.

Ezek voltak az idei nyár legnagyobb pénzmozgást hozó igazolásai, ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy lejárt szerződésüknek köszönhetően olyan játékosok váltottak ingyen, mint Lionel Messi (Barcelona–PSG), Gianluigi Donnarumma (Milan–PSG), David Alaba (Bayern–Real), vagy éppen Memphis Depay (Lyon–Barcelona).

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük