Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Mennyi euróval számol az OSK?

Mennyi euróval számol az OSK? Sport

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) új rendszerű kupasorozatának sokan örülnek, de azért nem mindenkinek nyerte el a tetszését. A Sepsi OSK számára történelmi, sporttörténeti nyitás a nemzetközi porondon a Konferencia Liga (Conference League), de például a Kolozsvári CFR vezetősége nem ajánlott különösebb pénzjutalmat Marius Șumudică edzőnek arra az esetre, ha a bajnokcsapat netalán a KL-be kerülne.

A prosport.ro hírportál értesülései szerint, amennyiben a CFR bejut a Bajnokok Ligája csoportkörébe, Șumudică 500 ezer eurós külön jutalomra számíthat a bére és más pótlékok mellett, az Európa Liga csoportkörének elérése 200 ezer euróval gazdagítaná a szakembert, míg a Konferencia Liga csoportköre nem járna ilyen „extrákkal”.

Hirdetés
Hirdetés

A téma nem unaloműzésből került a kolozsvári klub vezetőinek tárgyalási napirendjére. Egész egyszerűen csak készülnek minden lehetséges fejleményre, szöveg­könyv­re. Az UEFA új kupakiírása az 55 tagország jelentős hányadának nemzeti bajnokcsapatait a BL-ből az EL-be, onnan a KL-be küldheti, sőt, akár a BL-ből egyenesen a KL-be. Rossz nyelvek szerint a három kupaküzdelem szerves összekapcsolása voltaképpen azt szolgálja, hogy a BL-ből és EL-ből kiesett nemzeti bajnokok némelyikének még egy vigaszág nyíljon, ez az idén ősszel rajtoló Konferencia Liga valódi szerepe. A CFR-nél jól megvizsgálták a lebonyolítási ábrákat, s noha egyáltalán nem kívánják, mégsem kizárt az, hogy a KL-be jutnak. Ez esetben akár a Sepsi OSK-val is találkozhatnának. A háromszékiekre több akadály vár, amíg a KL csoportkörét elérhetik.

Az említett szaklap beszédes táblázatot közöl a három kupasorozat pénzdíjairól. A BL csoportkörébe jutás eleve 15,64 millió euró (!), ezen kívül a győzelem 2,8 millió euró a csapatoknak, a döntetlenért 930 ezer euró jár. Az EL csoportkörébe jutó csapatok 3,63 millió eurós részesedést kapnak, ezen kívül a győzelem 630 ezer euró, a döntetlen 210 ezer euró. A Konferencia Liga csoportkörébe való bejutást 3 millió euróval díjazza az UEFA, ezen kívül a győzelem 500 ezer euró, a döntetlen 166 ezer euró. A csoportkörig el nem jutó csapatok különböző összegű részesedéseket kapnak attól függően, hogy meddig jutnak el a sorozatban. A Sepsi OSK-t is érdeklő Konferencia Ligában a selejtezők első köre 240 ezer euró, a második kör 260 ezer euró, a harmadik kör 280 ezer euró, a rájátszás vesztesei 300 ezer euróban részesülnek, a győzteseknek nyilván érvénybe lép a csoportkörös díjazás. A csoportkörbe nem jutó nemzeti bajnokcsapatok az említett részdíjazásokon kívül 260 ezer külön juttatást is kapnak, adott esetben a CFR lenne érintett Romániából. 

Amint a hirmondo.ro-n megírtuk, Stefan Ashkovski havi 7500–8000 eurós fizetésért írt alá az OSK-nak, amihez még hozzájönnek a különféle bónuszok. A klub fennállása óta ez lesz az legnagyobb járandóság, amit labdarúgó kap kézhez, Pavol Safranko korában 7000 eurót kapott. Ugyanakkor a jelenleg Bulgáriában vakációzó Andrei Dumiter (22) is azt nyilatkozta, hogy továbbra is az OSK játékosa marad, nem fogadja el Gigi Becali ajánlatát, aki havi 10 ezer eurós fizetéssel csábítgatta. Az OSK-nál 4500 euróval kell beérnie. Az évi 5–6 millió euróból gazdálkodó szentgyörgyi klub 350.000 eurót remélt az eladásából, plusz 20 százalékot a következő esetleges transzfer értékéből, de a játékos az utolsó percben meggondolta magát, olyannyira, hogy végül már a telefont sem vette fel a bukarestieknek. Gigi Becali erre úgy reagált, hogy Dumiter valószínűleg megijedt a FCSB jelentette kihívástól.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük