Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Megjelentek a marslakók

Megjelentek a marslakók Sport

Tizenkilencedik helyen végzett sprintben Szabó Norbert a hét végén, a hollandiai Apeldoornban rendezett pályakerékpáros Európa-bajnokságon. A hazai pálya előnyét élvező hollandok tönkreverték a mezőnyt, és megszerezték az első két helyet. Az Sepsi–SIC élete legjobb teljesítményét hozó kiválósága azt mondja: fennebb lépni csak más módszerrel lehet.

A telefonban ismeretlen hang válaszolt, ugyanis Norbert összeszedett valami jófajta németalföldi vírust, és begyulladt torokkal versenyzett.

– A sprintben még csak volt valahogy, de a keirinben (motorfelvezetéses üldözőverseny) jóformán levegőt sem nagyon kaptam, így azt gondolom, hogy egy-két tized „maradt bennem”. Másik kérdés az, hogy a dobogóhoz az az egy-két tized sem lett volna elég, hisz előjöttek a barlangjukból ezek a „marslakók”, akik eddig egyetlen versenyen sem vettek részt, s most két tizedet „adtak” a teljes mezőnynek – nyilatkozta megkeresésünkre Szabó Norbert.

A „marslakókon” a két hollandot, Jeffrey Hooglandot és Harrie Lavreysent kell érteni, akik a 200 métert 9,5 másodperc alatti idővel hozták, ami barátilag 75 km/h-t jelent. A tavalyi világbajnokságon szintén ők ketten álltak a dobogó tetején, csak a változatosság kedvéért fordított sorrendben. Hozzáértők azon vitatkoznak, hogy az olimpiát melyikük nyeri, mert ha nem ők ketten lesznek az elsők, az nagy meglepetésnek számít majd. Csak miheztartás végett, nem többel, mint tíz évvel ezelőtt, 10 másodperccel még világbajnokságot lehetett nyerni, most ez az idő az Európa-bajnokság 15. helyéhez volt elég.
Norbert 10,191másodpercet ment a kvalifikációban, majd a tizenhatoddöntőben kikapott a spanyol Juan Gascon Peraltától.

Hirdetés
Hirdetés

– A verseny előtti edzéseken többször borítottam 10 másodperc alatti időt, de a betegség egyre jobban erőt vett rajtam. Így is beállítottam az eddigi legjobb időeredményemet, ami egyébként román országos csúcs, de ezen a szinten csak ennyire elég – állapította meg némi keserűséggel a hangjában.
Azt mondja: tudomásul kell venni, hogy Maksa és Lécfalva között, az aszfalton edzve, nagyjából az első húszba lehet bekerülni (Norbert mögött tucatjával vannak olyan sportolók, aki állandóan velodromon edzenek). Aki azonban az első 8–10-be akar bejutni, annak „sokkal, de sokkal többet kell pályán edzenie”.

– Azt gondolom, hogy teljes egészében újra kell gondolni a dolgot: meg kell nézni, hogy hová akarunk elérni, és ahhoz igazítani az edzéskörülményeket – vélekedik Szabó.

 

A hét végén Bulgáriában rendezik a román országos bajnokságot (Romániában egyetlen pálya sincs – sz. m.), majd decemberben kezdődik a Világkupa-sorozat, amelyre Szabó Norbert kiharcolta a részvételi jogot. A világkupán hat verseny van, s abból legtöbb hármat vesznek figyelembe. Az elképzelés az, hogy az első két versenyre nem megy el, hanem megpróbál az alatt minél többet pályán edzeni, hogy maximalizálja esélyeit.

Szabó Norbert támogatói: Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, Kovászna Megye Tanácsa, Tega Rt., Bertis, Conico, In-Nova, Depo, High Energy, Román Kerékpáros-szövetség.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük