Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Magyar társulatot akarnak

Magyar társulatot akarnak Kultúra

Harmadik alkalommal szervezik meg Brassóban a Magyar Színházfesztivált, a hosszú távú terv pedig egy magyar nyelvű társulat vagy tagozat létrehozása a Cenk alatti városban.

Különleges felhozatallal jelentkezik október 24–27. között Brassó hagyományossá váló színházi seregszemléje, a Brassói Magyar Színházfesztivál. A szervezők sepsiszentgyörgyi sajtóértekezleten számoltak be a részletekről, mivel nem titkolt céljuk a háromszéki közönség bevonzása a fesztiválra.

Toró Tamás, a fesztivál főszervezője elmondta, kiemelten fontos számukra, hogy a jelenleg húszezres magyar lakosság nívós színházi előadásokat láthasson, annak ellenére, hogy egyelőre nincs Brassóban magyar színi társulat. A fesztivál alapgondolata ez volt, három évvel ezelőtt, amikor az elsőt szervezték, de a jövőben szeretnék elérni, hogy önálló színházi tagozata legyen a brassói magyarságnak. Erre keresik a megoldást, aminek kulcsa elsősorban a politikai akarat – hangsúlyozta Toró. A magyar színházfesztivál másik célja, hogy rászoktassák a közönséget a komolyabb darabokra, ugyanis vígjátékszerű műfajokból és operett-előadásból válogathatnak, de a dráma és más műfajok alulmaradnak.

A számadatokkal kapcsolatban a főszervező elmondta, körülbelül 55 ezer euróból gazdálkodnak, amihez pályázati úton jutottak, de Brassó Megye Tanácsa és helyi vállalkozók is támogatták a rendezvény létrejöttét. Az eseményen 30 önkéntes és 5 munkatárs dolgozik, a jegyeket idéntől online is értékesítik, és bérletvásárlási lehetőség is van a fesztivál mindhárom napjára.

Bartha Réka, a rendezvény művészeti tanácsadója a meghívott előadásokról számolt be, mint mondta három ország nemzeti színháza érkezik a Cenk alatti városba.

Hirdetés
Hirdetés

A szervezők törekedtek a műfaji változatosságra, így idén a klasszikus műfajokból állítottak össze egy teátrumi csokorra valót: lesz krimi, zenés vígjáték, tragédia és példázat három felvonásban, de számos kísérő rendezvényt és stúdió-előadást is szerveznek. A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház mellett jelen lesz a beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház, valamint a budapesti Nemzeti Színház is. A nemzetik játékához társul a tavaly már népszerűséget szerzett salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház, amelynek produkciójában a színészóriás Koltai Róbert látható majd. Eddig erre az előadásra adták el a legtöbb jegyet – mondta a szervező. A kísérő programok között szerepel a Kovács András Ferenc verseiből összeállított koncert-előadás és a Kolozsvári Állami Magyar Színház társulatának tagjaiból álló Loose Neckties Society színészzenekar fellépése is. Továbbá a város szülöttjét, Sebestyén Aba színész-rendezőt is hazavárják Székely Csaba drámaíró Szeretik a banánt, elvtársak? című történetével. A fesztivált, mint minden évben, most is az Áprily Lajos Főgimnázium diákszínjátszó csoportjával, a Grimasszal indítják.

Bartha Réka kifejtette, amikor megkeresték három évvel ezelőtt a fesztivál ötletével, szkeptikus volt, nem tudta elképzelni a társulat nélküli fesztivált, de mára már kezd kitisztulni az útkeresés, és a rendezvény bekerült a neves színházi események naptárába is. A jövőben szeretnének más művészeti ágakat bevinni, de fontosnak tartják az erdélyi társulatok bevonzását is. Ugyanakkor, a nagyváros közelsége miatt, a szentgyörgyi közönséget is megszólítanák, hiszen köztudott, hogy a brassóiak rendszeresen látogatják a sepsiszentgyörgyi színház előadásait, és szeretnék, ha ez fordítva is így lenne.

A harmadik Magyar Színházfesztivál október 24–27. között zajlik Brassóban, a Drámai Színházban és több külső helyszínen. Jegyeket és bérleteket online lehet váltani a biletmaster.ro oldalon.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. október 21., 10:34
    ÉRTÉKELÉS: 4

    Kinek magyar tarsulatot? Ja, hogy a szentgyorgyiek majd fognak jarni? Meg ide se jarnak…Egy megoldas van, ha Lehard ad minden jegy melle 2 db csikisort, az ovebol, a hamisbol.