Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Lenni vagy nem lenni

Lenni vagy nem lenni Sport

Sprintben és keirinben (motorfelvezetéses üldözőverseny) is hatodik helyen végzett Szabó Norbert a barcelonai nemzetközi CL2-es kategóriájú pályakerékpáros bajnokságon. A Sepsi–SIC versenyzője ezzel eddigi legjobb idényét zárja, de egyelőre nem lehet biztosra tudni, hogy ez mire elég.

Az idény utolsó versenyén Norbert sprintben a hatodik idővel kvalifikált. A verseny az első nyolcnak folytatódik, a többieknek gyakorlatilag véget ér. Az első nyolc helyezettet a rájátszás szabályai szerint párosítják: az első a nyolcadikkal, a második a hetedikkel, a harmadik a hatodikkal, a negyedik pedig az ötödikkel versenyez.

– Mehettem volna sokkal jobbat a kvalifikációban, hiszen egytized másodpercet kaptam attól a cseh versenyzőtől, akit két hete másféltizeddel megvertem. Így bekerültem ugyan a negyeddöntőbe, de egy kitűnő hazai versenyzővel estem össze, aki rövid úton elintézett, így maradtam a hatodik helyemmel, ami 65 értékes pontot ér – mondta el megkeresésünkre Norbert.

Számítása szerint ez „szűkön, de biztosan elég”. Ellenfelei helyezéseit is figyelembe véve az 57. helyre számít.

– Ez a Világkupa szempontjából valójában a 45. vagy 46. hely lesz, mert egy országból legtöbb két versenyző indulhat, tehát a „nagy” biciklis nemzetek képviselőiből lesz, aki elől van, de nem indulhat – magyarázza Norbert.

A vonalat a 45. hely alatt húzzák, majd még egyet húznak 50-nél is. Aki benne van az első 45-ben, annak biztosított a helye, aki 45 és 50 között van, az úgynevezett tartalék. A tapasztalat azt mutatja azonban, hogy 35–38-nál többen nem indulnak az első 45 közül, tehát még az 50. hely is gyakorlatilag befutónak számít – állítja a Sepsi SIC versenyzője.

Keirinben a kvalifikációban ismét majdnem fellökték, ezt valahogy elkerülte, és a középdöntőbe került, egy olasz, egy spanyol és három brit versenyzővel.

Hirdetés
Hirdetés

– Ha egy csapatból hárman vannak, az nem túl jó a többieknek, mert azok, ha összefognak, minden szabályt betartva is ki tudják taktikázni, hogy egyikükkel megnyeressék a futamot. Így nem volt más hátra, mint előre, engem húztak a motor mögé, s amikor a motor kiment, és láttam, hogy a mögöttem jövő cseh versenyző hátranézett, én belehúztam. Kissé reménytelennek tűnt a dolog, mert még 600 méter volt hátra, amit általában egyedül nem lehet megcsinálni, de ezek addig gyilkolták egymást hátul, hogy végül megnyertem, majd a döntőben, egy újabb „életveszélyes” helyzet után a hatodik lettem – mesélte Szabó.

Az UCI honlapján elérhető világranglista szerint Norbert a 62. helyen van sprintben és 77. helyen keirinben. A gond ezzel a táblázattal az, hogy két hete nem aktualizálták, tehát az utolsó két-három verseny gyakorlatilag hiányzik. A sportolók maguk is csak „matekoznak”, hogy ki, hányadik helyen van, hisz a közvetlen riválisok árgus szemekkel követik egymás teljesítményét.

A cél az volna tehát, hogy benne legyen a világ első 50 pályakerékpárosában, aki részt vehet a Világkupa-sorozatban. Az meg azért volna jó, mert onnan ki lehet jutni a tokiói nyári olimpiai játékokra. Ha az UCI frissíti honlapját, a számszerű, pontos eredménnyel visszatérünk.

Szabó Norbert támogatói a Sepsi–SIC, a Bertis, a Conico, az In-Nova, a Depo, a High Energy és a Román Kerékpáros-szövetség.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük