Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kézi forgatag

Hiába próbálnánk elfogulatlanok lenni, nehéz. A forró nyári napok sporteseményeit, sporthíreit is a kézilabda uralja, hogyha a legsikeresebb magyar csapatsport, labdajáték szemszögéből figyeljük. Az elmúlt hétvégén a tizenéves lányok és fiúk ismét oktatták Európát a látványos, és a körítést tekintve picit talán bohém strandkézilabdában (a hangszórók folyamatosan zenét sugároznak a mérkőzés alatt stb.). Kellemes indoklású tanulmányt érdemelne, mi a magyarázata, hogy ebben a viszonylag fiatal sportágban a magyarok egy évtizede ott tudnak lenni a világ- és Európa élvonalában, gyakran éppen a tetőn, mindenki fölött.

Hirdetés
Hirdetés

A „rendes” kézilabdában a fiúk 17 éven aluli korosztályának éppen hétfőn kezdődik az Európa-bajnokság. Megdöbbentő, sőt mondhatni brutális az Eb programja. Az 5 csoportmérkőzést 3 (!) nap alatt játsszák a csapatok, a magyar válogatott hétfőn kora délután Lengyelországgal, este Szlovákiával játszik. Jön egy „pihentető” egymérkőzéses nap, majd szerdán ismét dupla! Hihetetlen.

Sokak számára az a hihetetlen, ami a magyar női kézilabda-utánpótlásban történik. Az U20-asok tavaly világelsőként búcsúztak a korosztálytól (azóta többen már a felnőtt válogatottban remekeltek), és július 11-én kezdődik az U19-esek győri Európa-bajnoksága, ahol a tavalyi U18-as vb-ezüstérmes magyar csapat aranyesélyes, ahogyan valószínűleg a jövő évi, brassói-bukaresti U20-as világbajnokságon is az lesz… Ha ez sok, vagy nem elég, hát figyeljünk a magyar U17-es válogatottra. Tavaly Európa-bajnok az U16-os korosztályban, és fennállása óta, körülbelül két év alatt ez a csapat még nem veszített mérkőzést. Nem tudják, mi az, nem érezték még. A nyár derekán voltaképpen két Európa-bajnokságon vesznek részt, egyik a tényleges Eb, a másik az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF). Merész megoldás, hogy a két egymást követő eseményre két külön U17-es leány csapat utazik, csak szükség esetén lesznek átjárások.

A felnőtteknél sorsolások voltak, a női válogatott jó esélyt kapott, hogy a decemberi világbajnokságon olimpiai selejtezős helyet kiharcoljon, a férfiak nehezebb csoportban lesznek a 2020. januári Európa-bajnokságon. Számukra teljesen kívülálló eredmények (pánamerikai és afrikai bajnokság) döntenek arról, hogy indulhatnak-e a jövő tavaszi olimpiai selejtezőkön.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük