Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kettőt ütne egy csapásra

Kettőt ütne egy csapásra Sport

Tízezer kilométerre ment pontot gyűjteni a sepsiszentgyörgyi Szabó Norbert. A kiváló pályakerékpáros egymaga képviseli Romániát a május 18–20. között sorra kerülő két, CL1-kategóriájú futamon, amelyeken – elvben – 400 pontot lehet gyűjteni a Világkupára. Erre azért van szükség, mert a Világkupáról lehet kijutni a Tokiói Nyári Olimpiai játékokra – ez Norbert célja.

 A korábbi évek tapasztalatából kiindulva a Világkupára 850–900 ponttal lehet kijutni. Ezeket CL1-es (itt 200 pont jár az elsőnek, 180 a másodiknak, stb.), CL2-es (itt 100 pont jár az elsőnek, 80 a másodiknak, stb.) futamokon lehet „gyűjtögetni”. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a CL1-es versenyeken a top 10-ben, a CL2-eseken a 3–4. helyen kell végezni. Elvben akárhány versenyen részt lehet venni, de kategóriánként az elért legjobb három eredményt veszik figyelembe. A szeptembertől szeptemberig tartó idényben Norbertnek eddig mintegy 200 pontja van, amelyből 150-et Portugáliában, a többit az országos bajnokságon nyerte. Ezt kellene most „megpótolni” néhány száz ponttal.

– Jóllehet vetélytársaimtól eltérően nem volt alkalmam teremben, pályán készülni, de azt gondolom, jól sikerült a téli felkészülés. Úgy érzem, jó erőben, jó formában vagyok, és van esélyem arra, hogy jó eredményt érjek el – mondta el a sportoló, akit a Henri Coandă-repülőtéren értünk utol, mintegy 24 órás, két átszállásos, Dohát és Hongkongot érintő repülőútja előtt.

Elmondta: alig várja, hogy versenykörülmények között kipróbálhassa, vadonatúj „rakétáját”: egy Look r96 típusú pályakerékpárt, amelyet a Bertis támogatásával vásárolt. A karbonvázas járgány, amelyet kizárólag megrendelésre, méretre gyártanak, kedvezményesen ötezer euróba kerül. Csak a járatlanok kedvéért: ez a váz, villa és a kormány. Ehhez kell még legalább két versenykerék, darabja kb. ezerötszáz euró, néhány melegítőkerék, hajtómű, tányérok és egyéb „apróságok”, úgy, hogy a teljes felszerelésért a Bertis nagyjából tízezer eurót fizetett.

–Ez a világ jelenleg elérhető legjobb pályakerékpárja. Hihetetlenül robosztus, de mégis finom, nagyszerű geometriával, kiváló aerodinamikával, amely nem „hajlik oldalra” a terhelésnél, az átvitt energia száz százalékát az előrehaladásra fordítja. Innentől kezdve nem lehet azzal jönni, hogy az ellenfeleknek jobb volt a felszerelésük – szögezi le Norbert.

A most éppen Margittán leigazolt versenyző „nagyszerű hírként” közölte, hogy „végre hazajöhet”, a Sepsi–SIC ugyanis kerékpárszakosztályt hoz létre.

– Valóban kiírtuk a közvitát a sepsiszentgyörgyi tanács, a megyei tanács és a Tega közös tulajdonában lévő a Sepsi–SIC statútumának módosításra, amely szerint létrehozunk egy birkózó- és egy kerékpárszakosztályt. Nem titkolt célunk, hogy háttérintézményt adjunk a helyi, kiemelkedő egyéni sportolóknak is – erősítette meg megkeresésünkre Ambrus József, a Sepsi–SIC elnöke.

Hirdetés
Hirdetés

A nemzetközi mezőnynek két CL1-es versenyt szerveznek a tajvani 333 méteres, „régi szabványú” szabadtéri pályán (az új teremszabvány 250 méter). Szabó azt mondja: nem fél a kihívásoktól, hisz eddig többször bebizonyosodott, hogy jól feltalálja magát váratlan helyzetekben. Úgy fogalmaz: érzi a verseny „vibrálását”, ezért nemegyszer „a székely ember vérmérsékletéhez közelálló, egymás elleni harcból” jobban jött ki, mint az egyéni kvalifikációban jobb időket „borító” versenytársai.

Tajvanon a versenyzőknek meg kell küzdeniük az esetleges széllel, a meleg és rendkívül nedves levegővel és az időeltolódással is.

– Mindenkinek ugyanolyan meleg és ugyanolyan szél lesz, úgyhogy egyenlő esélyekkel indulunk – mondja Norbert, aki hozzáteszi: edzője tanácsára utazott egy héttel hamarabb, mert a szakember azt mondta, hogy annyi nappal kell korábban érkezni, ahány óra időeltolódást kell áthidalni.  

A sepsiszentgyörgyi sportoló a napi munkáját felügyelő Horváth Sándor másodedzővel utazott keletre, és mindkét versenyen két számban, sprintben és keirinben (motorvezetéses üldözőverseny) indul.

Szabó Norbert támogatói a Bertis, a Conico, az In-Nova, a Depo, a High Energy és a Román Kerékpáros-szövetség.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük