Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kényszerszünet a sportban is

Kényszerszünet a sportban is Sport

A Román Labdarúgó-szövetség (FRF) döntése értelmében felfüggesztik a Szövetség és a Román Hivatásos Labdarúgóliga (LPF) által szervezett valamennyi labdarúgó-bajnokság küzdelmeit a koronavírus terjedésének fékezése érdekében. Ugyanilyen döntést hozott a Román Kosárlabda-szövetség, de az Erste Liga is félbemarad. Az intézkedés egyelőre március végéig érvényes.

Hirdetés
Hirdetés

A Román Labdarúgó-szövetség (FRF) csütörtökön közleményben ismertette döntését, így a férfi és női pontvadászatokat egyaránt felfüggesztette. A felfüggesztés az élvonaltól kedve egészen a megyei bajnokságokig minden szinten érvényes, csakúgy, mint a teremlabdarúgó-bajnokságokban. Egyelőre a hónap végéig nem lesznek mérkőzések, ám a döntést felülvizsgálhatják a járvány alakulásának függvényében. A szövetség két nappal ezelőtt felfüggesztette a gyermek- és ifjúsági bajnokságokat, szerdán pedig törölte a teremlabdarúgó Román-kupa hétvégére tervezett döntőjét.

A FRF az elmúlt hétvégén még úgy határozott, hogy zárt kapukkal játsszák le a mérkőzéseket, azonban ezt felülírta az a tény, hogy a csapatok utazása is növeli a járvány terjedésének kockázatát, és veszélyezteti a sportolók egészségét. A klubok közül elsőként a címvédő és listavezető Kolozsvári CFR elnöke, Marian Copilu javasolta az idény megszakítását. A kolozsvári csapat vasárnap este legnagyobb riválisát, a FCSB-t fogadta volna a felsőházi rájátszás harmadik fordulójában, amelynek tulajdonosa, Gigi Becali viszont hallani sem akart a halasztásról. Az alsóházban érdekelt Sepsi OSK az AFC Hermannstadt ellen kellett volna pályára lépjen vasárnap. Az I. ligában már múlt vasárnap zárt kapuk mögött rendezték a meccseket, a másodosztályban és a többi alacsonyabb osztályban pedig most hétvégétől lépett volna életbe a korlátozás.

Hasonló véleményre jutott a Román Kosárlabda-szövetség (FRB) is, így a hónap végéig sem a felnőtt bajnokságokban, sem az ifjúsági ligákban nem rendeznek kosárlabda mérkőzéseket az országban. A FRB már a hétvégén minden mérkőzésre zárt kapukat rendelt el, később pedig felfüggesztette a másodosztályú, valamint a gyerek és ifjúsági bajnokságokat.  Miután a hatóságok szerdán szigorítottak az óvintézkedéseken, a sportági szövetség is lépett: a FRB csütörtöki közleménye szerint március 31-ig a férfi és női kosárlabda nemzeti liga is szünetel.

A négy csapat közös döntése szerint nem folytatódik tovább az idei román-magyar hokibajnokság, az Erste Liga sem. „A szakszövetség a versenyben maradt csapatok véleményét kikérve, a játékosok, a stábtagok és a további érintettek egészségét elsőrendű fontosságúnak tekintve, a szurkolók érdekeit is figyelembe véve úgy döntött, hogy a sorozatot lezárja” – írják a közleményben. A párharcok állását és a szezon eredményeit szem előtt tartva a konzultációk nyomán teljes egyetértésben az a döntés született, hogy az Erste Liga bajnokának megosztva az FTC-Telekomot és a Csíkszeredai Sportklubot tekintik, bronzérmeseinek pedig a Gyergyói HK-t és az UTE-t. Az Erste Liga immár a hatodik élvonalbeli jégkorong-bajnokság Európában – az EBEL, az Extraliga, a DEL, a lengyel és a norvég pontvadászat után –, amely a járvány miatt kényszerűségből félbeszakad.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük