Felhívás!

Turizmusban az erő

Turizmusban az erő Kovászna megye

Idén második alkalommal tartanak Visit Covasna Gálát, melynek során Háromszék idegenforgalmi szereplőit díjazzák, de szakmai konferenciákat is szerveznek a turizmus fejlesztésének érdekében. A gála szervezéséről, illetve a megye turisztikai helyzetéről beszélgettünk Grüman Róberttel, a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület vezetőjével.

– Milyen céllal hívta életre a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület a Visit Covasna Gálát?

– Az egyesület 2015-től foglalkozik intenzíven a megye turisztikai adottságainak a népszerűsítésével, melynek keretében rendezvényeket szerveztünk, elkészítettük a megye turisztikai brandjét, figyelembe véve elsősorban, hogy több mint 160 kúria található Háromszéken, nem véletlen vagyunk a kúriák földje. Emellett megerősítettük a turisztikai információs irodák hálózatát, és ennek eredményeképpen született meg az ötlet, hogy egy közösséggé kovácsoljuk azokat, akik nap mint nap tesznek valamit a megye turizmusának fejlődéséért. 

– Hogyan zajlik a jelentkezés, szavazás?

– Tavaly 18 kategória volt, idén 24 kategóriában lehetett jelölni az erre a célra létrehozott honlapon. A nevezés lezárása után kilenctagú zsűri nézi át, rendszerezi azokat, majd március 13–20. között közönségszavazást tartunk. A honlapon bárki szavazhat a kedvencére, majd a zsűri, figyelembe véve a szavazatokat, megállapítja a díjazottak névsorát.

– Milyen elismerést kapnak a díjazottak?

– Március 26-ra terveztük a gálát, melyet egy megyei turisztikai konferencia előzne meg, de a koronavírus miatt ez borulhat. A díjátadás nem pénzbeli juttatás, hanem egy oklevél, melyet sok vállalkozó tesz majd ki például a panziója falára. A különböző turisztikai alkalmazások is elküldik a cégeknek az éves értékelést, amit a turistáktól kaptak, és ez az igazi elismerés, amit kaphat egy vendéglátó. Ugyanez igaz a szakmákra is, fontos kitüntetni a háttérmunkások – pincérek, szakácsok – munkáját.

– Milyennek látja a háromszéki turizmust?

– 2015-től foglalkozunk a megye turizmusának fejlesztésével, mert ez a térség gazdaságának az egyik kitörési pontja. Az elmúlt években évente 5-10 százalékos növekedés van ezen a téren. Az adatokat a statisztikai hivatal gyűjti be, eszerint 2015-ben 79 ezer turista látogatott a megyébe, 2019-ben pedig már 136 ezer. 2015-ben 480 ezer éjszakát regisztráltak a vendéglátósok, tavaly ez a szám 600 ezerre emelkedett. Terveink szerint minden feltétel adott ahhoz, hogy 2030-ra elérjük az egymillió turistát évente, akik legalább 5 éjszakát töltenek majd nálunk. A legtöbb, térségünkbe érkező turista román ajkú, a vendégek mintegy 80 százaléka fővárosi. A vakációs jegyeknek Kovászna megyében is látszik az eredménye.

– Hogyan lehet bevinni még inkább a turisztikai szolgáltatásokba a helyi termékeket? Sok helyen külföldi élelmiszereket vagy más megyében palackozott vizet kínálnak a szállodák, annak ellenére, hogy itt is vannak tejfeldolgozók, borvíz-töltödék.

– A turizmusban is, mint minden más gazdasági tevékenységben a kereslet és kínálat találkozik. Azt látjuk, hogy elindult egy erős vonal a helyi termékek, népi mesterek, helyi gasztronómia előtérbe helyezésére, viszont ha egy 4 csillagos szállodáról beszélünk, nehezebb ezt kivitelezni, mert ott naponta több száz turista fordul meg. Sok helyen, kisebb kapacitású szállásadó egységekben jelen vannak a helyi termékek, és sok esetben az ilyen típusú szolgáltatásokért felárat is lehet kérni, mert a turisták kifizetik.

– Önnek személy szerint melyik a kedvenc helye Háromszéken? Hová viszi el a vendégeit, mit ajánl nekik?

–  Sok újságírót és bloggert hívtunk meg az elmúlt időszakban Bukarestből, hogy leépítsük a rólunk alkotott előítéletet, hiszen a megye inkább az interetnikai feszültségek okán szerepelt a központi sajtóban. Olyan egyszerű tevékenységeket ajánlottunk a vendégeknek, amiről mi is azt gondoltuk, hogy nem biztos, üti az elvárt szintet, de végül nagyszerűen sikerült. Szerveztünk kürtőskalács-sütő workshopot, pityókásházikenyér-sütést, mézeskalács-díszítést, borvízkóstolást, de ellátogattunk kovácsműhelyekbe, malmokba is. A visszajelzésekből az derült ki, hogy nagyszerűen érezték magukat a vendégek, és én azt tudom mondani, hogy talán nekünk sok minden a megyében hétköznapinak és unalmasnak tűnik, de egy turistának ezek az élmények, tevékenységek kuriózumnak számítanak, és olyan maradandó élményt nyújtanak, amit máshol nem találnak meg.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. március 13., 8:25
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Ez most tényleg időszerű…. átlagunk a szitán, a választások előtt azt se tudjatok mit izzadjatk ki, hogy újabb 4 évet szundikalhassatok!

 • User
  Dátum: 2020. március 13., 9:34
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Nagy hűhó semmiért. Egy tökéletlen webes felület, ahol keverednek a tavalyi és idei bejegyzések, a benevezettről pedig semmit sem lehet megtudni, azt sem, hogy hány szavazatot kapott, ezért nyilván csak az szavaz rá, aki közvetlen ismeri az adott személy, szolgáltatást, helyszínt, vagy rendezvényt. Ha már nem jár vele semmi az oklevélen kívül, legalább annyival segíthetnék a benevezettet, hogy egy kattintásért mutassák meg egy rövid bemutatkozás erejéig. Ez a gála, aminek a zárórendezvényére is csak meghívóval lehet bejutni, ahogy most kinéz egyedül Grüman úrnak és a közpénzekből jól megspékelt egyesületének a reklámja és lehetőség, hogy a megszervezésére elszámoljon egy nagy rakás pénzt.