Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Júniusban focizhatnak újra

Júniusban focizhatnak újra Sport

Június elején folytatódhat az élvonalbeli labdarúgó-bajnokság. A Román Hivatásos Labdarúgóliga (LPF) és a román labdarúgók szakszervezetének (AFAN) vezetői, illetve az I. ligás klubok képviselői hétfőn egy videokonferencia keretében egyeztek meg abban, ha a kormány nem hosszabbítja meg a május 16-ig tartó sürgősségi állapotot, akkor a játékosok elkezdhetik a háromhetes felkészülést a június eleji meccsekre.

A legoptimistább forgatókönyv szerint június 7-én indulhat újra az élvonalbeli labdarúgó-bajnokság, de ez az időpont egyelőre bizonytalan, hiszen minden attól függ, hogyan alakul a járványhelyzet az országban. A csapatok az újabb 30 napos szükségállapot lejárta után, azaz május 16-án kezdhetnék el az edzéseket, így háromhetes felkészülés állna a rendelkezésükre a pontvadászat folytatása előtt. Amennyiben azonban a szükségállapotot májusban ismét meghosszabbítják, a most kidolgozott tervet már nem lehet kivitelezni. Ugyanakkor a liga, a szakszervezet és a klubok közös megbeszélésén a szurkolók belépéséről is döntöttek, eszerint a mérkőzéseken nem vehetnek részt nagy számban nézők, csak nagyjából kétszázan – ahogyan ezt tervezik bevezetni a német élvonalban –, vagy pedig zárt kapuk mögött rendezik a találkozókat.

Korábban a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) elnöke, Răzvan Burleanu úgy fogalmazott, három időpontban, május 27-én, június 3-án vagy június 13-án kezdődhet újra a bajnokság. Az I. liga a rájátszás 3. fordulójával kell folytatódjon. A felsőházban 8, az alsóházban pedig 12 fordulót kell még megrendezzenek a 2019–2020-as idényben.

Hirdetés
Hirdetés

A napokban azt is közölte a LPF, hogy az április 16. és május 6. közötti időszakban az élvonalbeli bajnokság mérkőzéseit virtuális térben szervezi meg, mégpedig a közkedvelt FIFA 20 videojátékban. A tervek szerint az I. liga mind a tizennégy csapatát tapasztalt videojátékosok képviselik majd az online mérkőzéseken, őket a klubok választanak ki. Ebben az időszakban minden héten csütörtöktől vasárnapig naponta egy fordulót játszanak le. A labdarúgóliga megkapta az engedélyt a közvetítési jogokat birtokló három szolgáltatótól (Digi Sport, Telekom Sport, Look TV), hogy a FIFA-ban lejátszandó meccseket élőben közvetítse a televízióban. Ugyanakkor, a mérkőzéseket vélhetően az interneten is lehet követni az LPF YouTube-csatornáján, a bajnokságnak pedig egy külön honlapja is lesz a Stamacasaliga1.ro címen. A virtuális bajnokság lejártával az LPF egy úgynevezett player challenget is szervez a videojátékban, ezen a megmérettetésen pedig mindegyik élvonalbeli együttest egyik játékosa fogja képviselni.

„A projekt célja az, hogy közel maradjunk a román labdarúgás és az I. liga rajongóihoz ebben a nehéz időszakban, illetve hogy segítsük a partnereinket és a bajnokságban résztvevő klubokat. A virtuális futball támogatást nyújt az igazi labdarúgásnak ebben az időszakban, amikor az összetartás fontosabb, mint bármikor” – áll a LPF közleményében.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük