Felhívás!

Kenyérsütés karanténban

Kenyérsütés karanténban Életmód

A koronavírus-járvány miatt otthontartózkodók közül sokan kísérleteznek a kenyérsütés lehetőségeivel. A közösségi médiában online tanfolyamokat is szerveznek kovászkészítésről, kenyérsütésről, de találni lehet egyszerű, könnyen elkészíthető kenyérreceptet is.

Annak ellenére, hogy nincs ok a vásárlási pánikra, továbbra is az élesztő és a finomliszt a legkeresettebb termék az üzletekben. Vannak azonban, akik már néhány héttel ezelőtt megvásárolták a szükséges alapanyagokat, így nem kell kimozdulniuk, és elkészíthetik otthon a mindennapi kenyeret.

Azok, akik a profik szintjén művelnék a kenyérsütést, először a kovász készítését tanulják meg, ami elég bonyolult folyamat, de szakértők szerint érdemes belevágni.

Jánossy Alíz, a Székely Konyha felelős szerkesztője jó ötletnek tartja, hogy sokan elkezdenek kenyeret sütni, mert akárhogyan is készítik, jobb, mint a bolti, hiszen adalékmentes. Ő maga kovászos kenyeret süt, ami bonyolultabb folyamat, de megéri azt is megtanulni.  Ugyanakkor, az élesztő nélküli kenyér is nagyon finom, és ami a legjobb benne, hogy gyorsan elkészül. Az élesztő helyettesíthető szódabikarbónával, viszont a profik nem ajánlják az úgynevezett koszovói csodaélesztőt, miszerint egy deci sörből és egy kanál lisztből, illetve cukorból élesztőt lehet készíteni. Az egyik Facebook-gasztrocsoport több tagja is kipróbálta, és senkinek nem sikerült. Sem az állaga, sem a minősége nem lett megfelelő, sütésnél pedig egyáltalán nem kelt meg tőle a tészta, így senkinek nem ajánlják, hogy ezzel próbáljon kenyeret sütni.

Veress Izabella eddig sosem próbálta a kenyérsütést, most, mivel otthonról dolgozik (jogászként), több ideje van, úgy döntött, nekilát. Először egy egyszerű, porélesztős változatot sütött, az is egész jól sikerült, azóta pedig többféle módszert és receptet is tesztelt.

– Három hete kezdtem a kenyérsütést, azóta mondhatni nagyon sokat fejlődtem, csakúgy, mint a néhány napja érlelt kovászom is. Az élesztős kenyér sütése nem kihívás, bárki elkészítheti, ízesítheti olajbogyóval, aszalt paradicsommal, magvakkal, viszont az igazi feladat a kovászkészítés. A kovászolt kenyér nem egy óra alatt készül el, viszont íze felülmúlhatatlan, és aki kipróbálja, egészen biztosan csak ilyet akar enni ezután – mondta Izabella.

Azt is hozzátette: sokan ódzkodnak a kovászkészítéstől, félnek, hogy elromlik, pedig igazán nincs, amitől tartani.

– Az elhatározástól a megvalósulásig mindössze pár napról van szó, és nem igényel igazi munkát, csak odafigyelést. Csupán lisztre és vízre, figyelemre és szeretgetésre van szükség, a kovászt mindennap etetni kell, azaz lisztet és vizet kell az alaphoz keverni, míg el nem kezd erjedni. Ettől kezdve már használható is, az elhasznált kovászt pedig pótoljuk. Tényleg ennyire egyszerű. Persze, tudom, nem leszünk pékek, de amire a családnak szüksége van, elkészíthetjük mi magunk – magyarázta.

Ugyanezt vallja Jánossy Alíz is, kiemelve, hogy az emberek többsége még mindig élesztős kenyeret süt, ami csak abban különbözik a boltitól, hogy nincsenek benne azok az adalékanyagok, amiket főleg a nagy pékségek beletesznek. Mindenképp ez is sokkal jobb, sokkal finomabb és egészségesebb, mint a nagyiparilag gyártott kenyér. A jó kenyérhez viszont türelem kell és kitartás – mondta.

A közösségi médiában egyébként számos csoport indult, ahol kovászkészítést, kenyérsütést lehet tanulni igazi pékmesterektől, cukrászoktól.  

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. április 15., 10:44
    ÉRTÉKELÉS: 3

    Ázok veszik box számra a lisztet, és kiloszamra az élesztőt, akik életükben meg egy palacsintát se volták képesek megsütni! Aztán most hirtelen lekéstétek lettek…..