Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

In memoriam id. Deme László

In memoriam id. Deme László Sport

Elhunyt idős Deme László némettanár, a kantai Nagy Mózes Líceum egykori igazgatója, volt tanácsos és sportszerető ember. Róla nevezték el a kézdivásárhelyi műjégpályát, de a névadó ünnepséget a járványveszély miatt nem lehetett megtartani, így arra már csak post mortem kerülhet sor.

Idős Deme László 1941. január 18-án született Kézdivásárhelyen, ahol tanulmányait is végezte, majd Kolozsváron, filológia szakon szerzett német-magyar szakos tanári oklevelet. 1963-ban feleségével együtt Nyujtódra került, utána a mezőgazdasági iskolában tevékenykedett, ahol 1968 és 1972 között az aligazgatói, majd 1975-ig az igazgatói szerepkört is betöltötte. Ezt követően 1987-ig az akkori 3-as számú (kantai) líceum élére nevezték ki, majd a rendszerváltás után – 1990-ben – már a Nagy Mózes nevét viselő iskola munkaközössége ismét megválasztotta igazgatónak. 2000-ig dolgozott annak vezetőjeként, majd nyugalmazásáig tanárként.

Aktív közszereplést vállalt, 1996-tól 2012-ig volt tanácsos. Neve összeforrt a kézdivásárhelyi sportélettel is, hiszen 1954 és 1967 között tagja volt az ún. az aranycsapatnak, amely jégkorongban öregbítette szülővárosa hírnevét, neki is köszönhető, hogy a hoki feltámadt hamvaiból és modern épületbe költözhetett. Pedagógusi és közéleti tevékenysége elismeréseként 2019-ben Pro Urbe díjat vehetett át.

Szerkesztőségünk őszinte részvétét fejezi ki családjának.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük