Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Igyekszik formában maradni

Igyekszik formában maradni Sport

A koronavírus egy borzasztó következményeket hozó járvány, ami nem csak egészségügyileg és gazdaságilag teszi próbára a világot, de sportszempontból is beláthatatlan következményekkel jár. Nincsenek versenyek, közösségi megmozdulások, edzőtáborok, ami elsősorban a hivatásos sportolókat érinti kellemetlenül. A kényszerszünet megtörheti a sportolók ritmusát, amely folytatás esetén hatással lehet az eredményeikre is. Erről kérdeztük Deák Zsombor többszörös világkupa-dobogós triatlonistát, aki a megváltozott körülmények közepette is próbálja formában tartani magát.

A sepsiszentgyörgyi Deák Zsombor jórészt három kontinensen tölti az év nagy részét, Európán és Ausztrálián kívül Ázsiához köti a hivatása. Mint ismeretes, a triatlon a legnehezebb sportágak közé tartozik, egy 3,8 km úszásból, 180 km kerékpározásból és 42 km szaladásból álló Ironman-verseny fizikailag hatalmas megterhelést jelent a sportolóknak. Jó nagy adag elszántság, elhivatottság és kitartás szükségeltetik hozzá, Zsombor egyiknek sincs híján. Korábban lapunknak elárulta, két oka van annak, hogy a legtöbbet Ázsiában versenyez, az egyik, hogy nagyon szereti az ottani, nehéz viadalokat, melyek illenek az ő versenystílusához, tudniillik nem a könnyű, gyors pályák híve. A másik ok az, hogy ott alakult ki a kapcsolatrendszere, sok ottani szponzora van, kedvenc országa Thaiföld, de Tajvant is nagyon szereti, és gyakran versenyez Kínában, legutóbb épp Xiamenben.

Hirdetés
Hirdetés

– Érdekes, hogy az elmúlt két évben meghívott versenyzőként épp a koronavírus kirobbanó pontja melletti országrészben népszerűsítettem a sportágat Kínában. Ide elvileg idén is vissza kellett volna mennem. Lényegében nincs ez még hivatalosan törölve, de egyelőre nagyon kérdőjeles, mint minden egyéb. Mivel az elmúlt hét évben számottevő kapcsolatrendszerem épült ki Ázsiában, így a megélhetésem egy része is ide köthető. Most sajnos ezek mind megkérdőjeleződtek. Rengeteg embert befolyásol már most ez az állapot, és előre láthatólag még nagyobb tömegekre fog kihatni. Azon kívül, hogy több szponzorral is bizonytalan a folytatás, a versenynaptáram is igen képlékeny. Egyelőre nem lehet tudni, hogy mikor és hol rendeznek egyáltalán sporteseményt – újságolta érdeklődésünkre.

Versenyzőként őt nem érinti az olimpia helyzete, mivel az általa űzött versenyszám nem szerepel a programban, de Zsombor együtt érez az érintett sportolókkal. „Az ő esetükben az olimpia egy egyszeri lehetőség, vagy akár egy egész életcél is lehet. Remélem, hogy addig megoldódik a helyzet, és megrendezésre kerül a világesemény” – fűzi hozzá.

Mivel a tavalyi versenyszezon meglehetősen zsúfoltra sikerült számára – februárban Malajziában kezdett, és decemberben még Mexikóban versenyzett –, így idén későbbre tervezte az idénykezdést, a tavalyi kimerültséget elkerülendő. „Szóval ez a megszokottól későbbi kezdés a mostani helyzetben még akár szerencsésnek is mondható” – véli.

Ami a felkészülést illeti, úgy edz, mintha az idei versenyek az eredeti terv szerint alakulnának. Zsombor idei első megmérettetése májusban esedékes Montenegróban.

„A jelenlegi kerékpáros és futóedzésekkel különösebb probléma nincsen. Az úszást szüneteltetem, úgy döntöttem, hogy egyelőre nem látogatom az uszodát. Igazából nem magam miatt, mert a saját egészségemért nem aggódom, de mivel ez egy egész társadalmat érintő probléma, mindenki felelős magatartással kell viseltessen, azért, hogy mielőbbi leküzdjük ezt a nehéz időszakot” – jelentette ki a jelenleg Budapesten tartózkodó sportember.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük