Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Helyén volt a szívük

Helyén volt a szívük Sport

A magyar férfi kézilabda-válogatott az Európa-bajnokságon pazar teljesítményt nyújtva, két győzelemmel (Oroszország, Izland) és egy döntetlennel (Dánia) csoportelsőként jutott tovább csoportjából. Az együttes teljesítménye még a szövetségi kapitányt, Gulyás Istvánt is meglepte.

Gulyás István szövetségi kapitány szerint a magyar válogatott a második félidőben mutatott szigorú védekezésének köszönhetően győzte le hat góllal Izlandot az olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság csoportkörének utolsó fordulójában. A 24–18-ra megnyert szerdai, malmői mérkőzés legjobbjának Mikler Rolandot választották, aki 32 lövésből 14-et védett.

Hirdetés
Hirdetés

A férfi kézilabdázók legutóbb a 2004-es kontinensviadalon tudtak veretlenül továbbjutni csoportjukból ugyanilyen mutatókkal, de a rosszabb gólarányuk miatt, akkor „csak” csoportmásodikként mentek tovább Szlovénia mögött. Annak a csapatnak tagja volt többek között a jelenlegi csapatmenedzser, Nagy László és a keretben szereplő Rosta Miklós édesapja, Rosta Mihály.

A mostani ragyogó szereplésnek köszönhetően viszont újra lehet számolgatni az olimpiai szereplést illetően. A tokiói tornán 12 csapat vesz részt, és a rendező Japán, a vb-győztes Dánia mellett, eddig csak Argentína és Bahrein részvétele biztos. Rajtuk kívül az Eb-győztes és a jelenleg is zajló Afrika-bajnokság nyertese kvalifikálja magát. A további hat csapat kiléte az áprilisi selejtezőtornán dől el, ahol három csoportban csoportonként négy-négy csapat szerepel és az első kettő jut ki Japánba. A selejtezőtornára az Eb-ről tudja magát kvalifikálni a magyar együttes. Ehhez benne kellene lennie abban a két legjobb együttesben, amelyik még nem szerzett jogot az indulásra. A tavalyi vb-n Dánia, Norvégia, Franciaország, Németország, Svédország, Horvátország és Spanyolország már kiharcolta a selejtezőn a részvételt, de a dánok és a franciák már kiestek.

Ahhoz, hogy a magyar együttes odakerüljön, a felsoroltakon kívül csak egy csapat előzheti meg a mostani Eb-n. Ez azt jelenti, hogy a másik csoportból Ausztriát, Csehországot és Fehéroroszországot, míg a sajátjából Szlovéniát, Portugáliát és Izlandot kellene felülmúlni, vagy legalább úgy szerepelni, hogy közülük csak egy előzze meg őket.

A középdöntő I. csoportjának állása: 1. Horvátország 2 (31-23), 2. Spanyolország 2 (33-26), 3. Ausztria 2 (32-29), 4. Csehország 0 (29-32), 5. Németország 0 (26-33), 6. Fehéroroszország 0 (23-31). A középdöntő II. csoportjának állása: 1. Norvégia 2 pont (34-28), 2. Magyarország 2 (24-18), 3. Szlovénia 2 (21-19), 4. Svédország 0 (19-21), 5. Portugália 0 (28-34), 6. Izland 0 (18-24). A középdöntő bécsi és malmői csoportjából is az első két-két helyezett jut az elődöntőbe, a harmadik helyezettek pedig az ötödik helyért játszhatnak. A 7–12. helyezéseket a középdöntős szereplés alapján osztják ki.

A magyar válogatott mérkőzései a középdöntőben: ma Magyarország–Norvégia (19.15), vasárnap Magyarország Szlovénia (17.15), kedden Magyarország–Svédország (21.30), szerdán Magyarország–Portugália (17.00).

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük