Felhívás!

Három éve ingyen sportolnak

Három éve ingyen sportolnak Sport

2017 őszén indult Sepsiszentgyörgy Önkormányzatának Bevezetés a sportba programja, amelynek pozitív hatásai már most érezhetőek. A város összes intézményének nagycsoportos, nulladik, első, második és harmadik osztályos tanulója heti egy alkalommal sportol a Sepsi Arénában. A program a 2020/2021-es tanévben úszással bővül a negyedikesek számára.

A Bevezetés a sportba program országos szinten egyedülálló, hiszen száz százalékosan helyi önkormányzati támogatással valósul meg, melyre a 2019/2020-as tanévben 760 ezer lejt fordítanak.

A programban jelenleg 15 oktató, egy kinetoterapeuta és egy asszisztensnő segíti a gyermekek egészséges életmódhoz és sporthoz való szoktatását a Királypingvinek Sportegyesület koordinálásával, amely egyben a program lebonyolítója is.

A programban a város összes tanügyi intézménye részt vesz, közel 3000 óvodás és kisiskolás, ez azt jelenti, hogy nincs olyan nagycsoportos, nulladik, első, második és harmadik osztályos gyermek, aki heti egyszer ne sportolna a kötelező tornaórákon kívül. Az óvodáktól, iskoláktól óránként buszjárat indul az Arénához, ahol a Királypingvinek Sportegyesület várja a kicsiket. Köszönet jár a kísérő pedagógusoknak, valamint a szülőknek, akik támogatása elengedhetetlen.

A foglalkozások egy előre meghatározott órarend alapján zajlanak, egy alkalommal átlagosan 75 gyermek vesz részt rajtuk, őket 6 oktató felügyeli. A program két fő irányt követ, a teremgyakorlatokat és jéghez való szoktatást.

Az óvodai nagycsoport, a nulla, első és második osztályos gyerekek számára egy alapprogramot dolgoztak ki, ennél a korosztálynál a sportba való bevezetés történik, ami mozgás- és koordinációfejlesztést foglal magába. A teremfoglalkozások esetében három, a tér három elkülönített részén, különböző szigeteken zajlanak párhuzamosan labdajátékok, gyógytorna és ügyességi gyakorlatok.

A harmadik osztályosok már konkrét sportágakkal ismerkednek, a kosárlabdával, a jégkoronggal és a futballal. A jéggel való ismerkedésnél biztosított a teljes felszerelés és rögtön az alapoktól kezdenek, jégen való mászással.

2020 szeptemberében a jelenlegi harmadikosok a negyedik osztályt fogják kezdeni, és ők majd kizárólag úszni fognak tanulni.

A Bevezetés a sportba program keretében zajlik egy tehetséggondozó program is, ahol szintén heti egy alkalommal délutáni foglalkozások keretében a legtehetségesebb gyerekek továbbfejlesztésére fordítanak hangsúlyt.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások