Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Futsalban sem lesz folytatás

Futsalban sem lesz folytatás Sport

A harmadosztály berekesztése után a teremlabdarúgó-idényt sem folytathatja a Kézdivásárhelyi SE. A Román Labdarúgó-szövetség hivatalos honlapján hétfőn közzétett információk szerint a sürgősségi bizottság döntése alapján a labdarúgó III. liga mellett befagyasztják a teremlabdarúgó-bajnokságokat és a női pontvadászatokat is.

A sürgősségi bizottság befagyasztotta a teremlabdarúgó-bajnokságokat. A döntés értelmében a II. ligából az első két helyezettnek joga van szintet lépni és indulni az I. liga következő idényében. A másodosztály a rájátszás 5. fordulója után szakadt félbe, az élen a kilencpontos Luceafărul Buzău áll, míg a második és a harmadik helyet pontazonossággal a nyolc egységet gyűjtő KSE Futsal (gólarány: 26–16) és a Jászvásári Futsal Poli (18–9) foglalja el. Egyelőre kérdéses, miként döntenek majd a feljutókról.

A céhes városi klub illetékesei csalódottan vették tudomásul a döntést, úgy érzik a FRF egyoldalúan határozott az idény berekesztéséről. „Elfogadjuk a döntést, mást nem tehetünk. Értetlenül állunk az előtt, hogy vannak szakmák, ahol lehet dolgozni, de tőlünk elveszik a kenyeret. Igyekszünk alkalmazkodni a helyzethez, de tény, hogy nagyon nehéz helyzetbe kerültek a klubok, illetve a labdarúgók is. Anyagilag nagyon nehéz lesz átvészelni ezt a periódust, és aggasztó, hogy nem tudjuk, mikor lesz ennek vége, mert a következő idényt illetően is sok a bizonytalanság, a kérdőjel. Nem tudom, honnan lesz támogatásunk, milyen kerettel számolhatunk, és még sorolhatnám” – fogalmazott érdeklődésünkre Gazda József, a KSE Futsal edzője, aki szerint korai lenne a feljutásról beszélni.  

Hirdetés
Hirdetés

A FRF szerint a következő idényben legfeljebb kilenc együttes alkotja majd a teremlabdarúgó élvonal mezőnyét. Apropó élvonal, az I. liga alsóházi rájátszásának is vége, nem esik ki senki. A felsőházi rájátszásából négy fordulót kellett volna még lejátszani, de a szakszövetség vezetősége arról döntött, hogy ezeket a meccseket nem rendezik meg. Az FRF-közlemény szerint az első két helyen álló együttes, az ezüstérmes Galaci United és a címvédő Csíkszeredai Imperial Wet közötti oda-visszavágós finálét követően hirdetnek bajnokot, így döntik el, hogy melyik csapat képviselje Romániát a következő idényben a Bajnokok Ligájában. A csapatok egy következő sportminisztériumi rendelet függvényében kezdhetik meg a közös felkészülést, a döntő időpontját pedig annak függvényében jelölik ki, hogy mikorra kéri majd az UEFA tagországaitól a teremlabdarúgó-bajnokok lejelentését.

Amint arról beszámoltunk, a 16 forduló után befejezettnek nyilvánított labdarúgó III. ligából egy csapat sem esik ki, viszont lesznek feljutók a másodosztályba. Két csapat neve már ismert: a KSE csoportjából, azaz az 1-es szériából az éllovas Bákói Aerostar, a 4-es szériából pedig az U Craiova 1948 léphet szintet a következő idénytől. A szövetség tájékoztatása szerint a 2-es szériában az Unirea Slobozia és a Mostiștea Ulmu, a 3-as szériában a Porgresul Spartac és a CSM Slatina, míg az 5-ösben a Lénárdfalvi Comuna és a Nagybányai Minaur játszik kétmeccses összecsapást a feljutásért, mivel a csapatok között legfeljebb három pont különbség volt a bajnokság leállásakor. A III. liga következő szezonjában továbbra is öt csoport marad, viszont az eddigi 16 helyett 18 csapatot sorolnak mindenikbe.

A 42 megyei bajnokság (IV. liga) győzteseit hármas csoportokba fogják sorsolni (a csapatok földrajzi elhelyezkedése alapján), majd minitornák során mérik össze erejüket, a győztesek pedig feljutnak a harmadosztályba. A csoportok sorsolását később végzi el a szövetség, illetve a járványügyi helyzet alakulásának függvényében közli azt a határidőt, ameddig el kell dönteni a megyei bajnokok kilétét. A határozat nem szögezi le pontosan, mi alapján avassanak bajnokot, de kiköti, hogy átlátszó és a sportszerűséget szem előtt tartó módon történjen mindez.

A női labdarúgó-bajnokságoknak is vége. A II. ligába a harmadosztály csoportjainak első helyezettjei automatikusan feljutnak. Kivételt képez a 4-es csoport, ahol az FK Csíkszereda egy ponttal vezet a Bákói Măgura előtt, a feljutás itt is oda-visszavágós rendszerben dől el. A másodosztályból nem esik ki senki, míg feljut az élvonalba a két széria első helyezettje, az I-esből a Bukaresti Carmen vagy a Románvásári Sárga Rókácskák, illetve II-esből a Banat Girls. Az élvonaltól sem búcsúzik senki, ám az, hogy ki lesz a bajnok, vagy melyik csapat fogja Romániát képviselni a labdarúgó Bajnokok Ligájában, arról a szövetség egyeztetni fog az első hat helyezett csapat illetékeseivel.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük