Felhívás!

A környezettudatosságra törekszik

A környezettudatosságra törekszik Életmód

Csiszár Borbála október óta dolgozik a budapesti Printa cégnél, amely többek között ruhadarabok tervezésével, elkészítésével is foglalkozik. Legújabb kollekciójukból a kézdivásárhelyi lány is kivette részét. Erről, a terveiről és a környezettudatos divattervezésről beszélgettünk.

– Mesélj a Printáról, hogyan kell elképzelni a helyet, ahol dolgozol?

– A Printa Budapest belvárosában lévő designüzlet és -stúdió egyben. 2009 óta létező magyar környezettudatos cég. Kínálatukban többek között megtalálhatók ruhadarabok, kiegészítők, lakberendezési eszközök. Én október óta tartozom a csapathoz egy Erasmus+ Placement szakmai gyakorlat keretében. Ez idő alatt lehetőségem nyílt a szitázási technika elsajátítására, valamint közreműködtem az új kollekció megálmodásában, kivitelezésében is.

– Mit szerettél legjobban a kollekció elkészítésében?

– A tervezés, kísérletezés, szabásminta-szerkesztés, modellezés, prototípusgyártás mind-mind kreatív kihívás számomra, amiben nagy örömem lelem. A zero waste (hulladékmentes) szabásminták megalkotását különös mód élvezem. Szabad kezet kapok, hogy egy téglalap anyagból miképp szerkesztem ki az adott ruhadarabot, hulladék nélkül. Szintúgy izgalmas feladat a kiselejtezett férfiingek felhasználása is, beépíteni az ing karakteres részeit a designba. A tervezési folyamat Majoros Zita grafikussal, a Printa tulajdonosával és Oravecz Kata gyártásvezetővel közösen zajlott.

– Mitől környezettudatos a Printa?

– Először is, kizárólag természetes anyagokból dolgozik, mint például biopamut, tencel, juta, újrahasznosított pamutfonal, lenvászon. Emellett a már használt férfiingeket, farmereket, bőrdzsekiket is beépíti a termékeibe, illetve vízbázisú festékeket alkalmaz a szitázási folyamatoknál, ami jóval környezetkímélőbb, mint a műanyag alapú festék. A Printánál semmi sem vész kárba. A fennmaradó textilcsíkok, cérnaszálak dekoratív funkciót kapnak a táskák kialakításában.

– Honnan indultál, hogyan lettél divattervező?

– Ötödik osztályosként kezdtem el járni divattervezésre. A KreaKids Stúdiónak, Babos-Máthé Rékának és Erőss Sándornak meghatározó szerepe volt a pályaválasztásomban. Tőlük tanultam meg a tervezés alapjait, az ő bátorításuk, irányításuk tette lehetővé, hogy saját ütememben fejlődhessek és bontakozzak ki. A szépérzék finomításában ugyanakkor nagy szerepet játszott a rajzosztály a Nagy Mózes-líceumban, illetve Vetró András tanár úr órái. De nem utolsó sorban egy tág összművészeti kép kialakításában sokat köszönhetek osztályfőnökömnek, dr. Deák Ferencnek is. Az érettségi után a Temesvári Nyugat Egyetem divattervezés szakán tanultam, 2019-ben végeztem az alapképzést.

– És merre tovább?

– Vonz a skandináv országok letisztult környezettudatos mentalitása, ezért ott szeretnék mesterképzést végezni, minél több tudást és szakmai tapasztalatot magamba szívni. Ezt pedig hosszú távon itthon, Erdélyben akarom kamatoztatni. Az anyaginnovációban, egy hulladékmentes körforgás kialakításában, felelősségteljes, tudatos designban és a zero waste tervezési módban látom a jövőt. Szükségesnek érzem a fenntartható megoldás kikísérletezését, pl. a már elhordott ruhadarabokat textilrostokra bontani, majd anyaggá szőni. Ezt a környezettudatos szemléletet szeretném kiterjeszteni egy szélesebb közönség számára.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások