Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Első maraton a megyében

Első maraton a megyében Sport

Első alkalommal szerveznek maratonfutást Kovászna megyében, melyet összekötnek a megye turisztikai célpontjaival is. A versenyre még lehet nevezni. Eddig 160-nál többen jelentkeztek, köztük több külföldi futó.

Az első alkalommal szervezett Visit Covasna Maraton futóversenyt szeptember 22-én szervezi meg közösen a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület és a Fitness Tribe Egyesület. A két egyesület vezetői közös sajtótájékoztatón számoltak be a verseny részleteiről. Grüman Róbert, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke elmondta: három éve kezdték el a Háromszék népszerűsítését célzó Visit Covasna projektet, mely révén bemutatják a térségben található 160 kúriát és más építészeti egységet is. Emellett applikációt és honlapot is létrehoztak a turizmus népszerűsítésének érdekében. Ebbe épül be a Visit Covasna Maraton is, mely újdonságszámba megy a térségben. Grüman Róbert kifejtette: egyre népszerűbb felénk is az egészséges életmód és a futás népszerűsítése, ezért vállalkoztak egy nagyobb esemény szervezésére.

„Célunk, hogy felhívjuk a figyelmet a mozgás fontosságára, hangsúlyozva annak a tudatos és egészséges életmódra nevelő hatását. A közeljövőben szeretnénk egy országos rendezvénnyé emelni az eseményt, bővítve a megyei sportturizmus palettáját”– tette hozzá az alelnök.

Birtalan Csanád, a Fitness Tribe Egyesület elnöke rámutatott: az elmúlt időszakban az egyesületi tagok több maratonon is részt vettek, a tapasztalatok pedig azt mutatják, hogy ezek a sportesemények fesztiválszerű, turizmust fejlesztő események is egyben. Ezért gondolták, hogy Háromszéken is meghonosítják a maratont.

Hirdetés
Hirdetés

A Visit Covasna Maratonra eddig 165 versenyző jelentkezett be, 30 futó a teljes maratonra, 14 csoport a 4-es váltóra, míg mások a 10 kilométeres futásra. Kimondottan gyerekeknek szól a Kid’s Race, az óvodások 400 métert, a kisiskolások 800 métert, míg az 5–8. osztályosok 1200 métert kell szaladjanak. A maratoni táv megtételének szintideje 6 óra és 30 perc, a 10 km táv pedig 2 óra és 30 perc. Minden kategóriában az első három helyezett részesül díjazásban.

A versenyre külföldi futók is jelentkeztek, Ismail Ssenyange Ugandából, neki ez lesz a 17. maratonja, és a 2 óra 20 perces időt célozta meg a táv teljesítésére. A futó élő videóban kapcsolódott a sajtótájékoztatóhoz, és elmondta: 15 éve fut rendszeresen, legutóbb Bulgáriában, a Szófia Maratonon vett részt, és reméli, a háromszéki versenyen is jó idő lesz, így teljesíteni tudja a kitűzött célt. A külföldi jelentkezők között van Manal Rostom egyiptomi futónő is, aki a 10 kilométeres távot vállalja, valamint a kenyai Paul Muturi, akinek ez lesz az első hivatalos maratonja.

A Visit Covasna Maratonon a versenyzők a kovásznai Tündérvölgyből indulnak, és ugyanoda érkeznek vissza a célba. A maratoni táv az orbaiszéki falvakon halad át, többnyire aszfalton. A versenytáv a következő településeken halad át: Kovászna – Zabola – Székelytamásfalva – Szörcse – Telek – Barátos – Páké – Kovászna útvonalon, érintve a zabolai Mikes-kastélyt, valamint a székelytamásfalvi Thúry–Bányai-kúriát. Jelentkezni szeptember 12-ig lehet a Visit Covasna Marathon oldalon.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük