Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Elege lett Țiriacnak

Lemondott tisztségéről Ion Țiriac (sz. 1939), a Román Tenisz-szövetség (volt) elnöke, aki az 1989. decemberi hatalomváltás óta eltelt több mint három évtized egyik leggazdagabb román állampolgára.

Hirdetés
Hirdetés

A volt teniszezőt két évvel ezelőtt, 2019. június 19-én a szakszövetség közgyűlése fölényes szavazataránnyal választotta elnökké, de a választást az egyik vetélytársa, Marius Vecerdea bíróságon megtámadta. A két év gyakorlatilag pereskedésekkel és viszálykodással telt el, ennek utóhangja uralta a július 26-i közgyűlést is, ahol Vecerdea olyan beszédet mondott, hogy a mikrofont ki kellett kapcsolni, őt pedig ki akarták toloncolni a teremből.

A lemondó Țiriac a búcsúbeszédében és sajtónyilatkozatában elmondta, a tenisz-szövetséget teljesen újra kell építeni, az alapoktól kezdve, és új, sokkal profibb szerkezetre, munkamódszerre van szükség. Nézete szerint a szövetségen belül létre kell hozni egy szakmai igazgatóságot, amelynek tagjait jól meg kell fizetni, hogy komoly, hatékony munkát végezzenek. Az új elnökkel kapcsolatosan kifejtette: csakis olyan személyt képzel el a szövetség élén, aki a sportág iránt elhivatottságot érez.

A korábbi években, és főleg az elnöksége idején Ion Țiriac felrótta az illetékeseknek, mindenekelőtt a sportminisztériumnak, hogy nem biztosítják a kellő pénzforrásokat, állami támogatásokat a tenisz-sport utánpótlásképzésére. Rámutatott, hibás az a szemlélet, hogy a teniszezők úgymond „kikeresik a maguk pénzét” a rajtdíjakból, tornajárulékokból, győzelmi honoráriumokból, mert amíg odáig eljutnak, a felkészülésük tetemes költségekkel jár, ezt pedig sokszor előbb a szülők, majd – szerencsés esetekben – a szponzorok biztosítják. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük