Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Csodás Anita

Aranyéremért utazott Belgrádba, aranyéremmel tért haza Márton Anita a fedett pályás atlétikai Európa-bajnokságról. A női súlylökés döntőjét olyan magabiztosan nyerte, hogy vetélytársai gyakorlatilag bele sem szólhattak, hiszen a magyar hölgy minden érvényes dobása (lökése) nagyobb, hosszabb a második helyezetténél. Beváltotta a saját ígéretét és a szurkolók elvárásait. Milyen egyszerű néha a sport! Vagy mégsem?

A 2015. és 2017. évi fedett pályás atlétikai Európa-bajnokság aranyérmese és a tavalyi riói olimpia bronzérmese mögött rendkívüli sportpályafutás áll. Hihetetlen lélektani és testi adottságokkal rendelkezik. Hatalmas sportember. Igazi versenyző típus. Nézzük csak: 2014-ben és 2015-ben Magyarország bajnoka súlyemelésben (+75 kg), szabadtéri súlylökésben és diszkoszvetésben, valamint fedett pályás súlylökésben (fedett pályán nincs diszkoszvetés). A 2006-2016-os időszakban minden évben szabadtéri magyar bajnok súlylökésben, és 2006 kivételével minden évben diszkoszvetésben is aranyérmes. Fedett pályán, súlylökésben csak a 2012-es esztendő hiányzik valami okból, lehet sérülés, betegség stb.

Súlyemelésben úgy lett magyar bajnok, hogy évekig képes volt méltósággal elviselni az örökös második, harmadik vagy dobogó közeli negyedik, ötödik helyezett szerepét. Nem adta fel, nem fordított hátat, noha egyszerűsíthette volna felkészülési és versenyzési programját. De ő a súlyemelést atlétikai edzésként is gyakorolta. Jól „összefértette” a két sportág háromféle versenyszámát. A magyar atlétika Hosszú Katinkája? Nevezhetjük így is, ha egyik csodás hölgy sem sértődik meg érte.

Márton Anita nem üstökösként robbant be az atlétikába. Inkább olyan őstehetség, aki komolysággal, céltudatossággal lépésről lépésre halad előre. Tizenhárom évesen korosztályos magyar bajnok volt súlylökésben és diszkoszvetésben, egy év múlva már olyan eredménnyel nyerte a súlylökést, amely a 20 év alatti korcsoportok legjobbja volt. Évekig párhuzamosan részt vett az utánpótlás korcsoportok súlylökő és diszkoszvető világbajnokságain, Európa-bajnokságain. Ott érem nélkül maradt, de bízott abban, hogy eljön az ő ideje. Tavaly súlylökésben ezüstérmes a fedett pályás világbajnokságon és a szabadtéri Európa-bajnokságon. Nem vetjük el a sulykot, ha kijelentjük, a 2020-as olimpia aranyesélyese.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük