Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Berekesztették a bajnokságot

Berekesztették a bajnokságot Sport

A Román Labdarúgó-szövetség csütörtökön befagyasztotta a III. liga küzdelmeit, ami azt jelenti, hogy az egyedüliként érintett háromszéki klub, a Kézdivásárhelyi SE számára hivatalos mérkőzés nélkül ért véget a tavaszi idény. Az elképzelés szerint nem lesznek kiesők, de megváltozott az osztályozó lebonyolítása is.

Videokonferencián egyeztetett a harmadosztályos klubok képviselőivel Răzvan Burleanu, a szövetség elnöke, és arra a következtetésre jutottak, hogy befagyasztják a koronavírus-járvány miatt március közepén, az első tavaszi fordulót követően félbeszakadt III. ligát. A döntést a versenyben maradt hetvennyolc klub közül ötvenen támogatták, jórészt, mivel az egészségügyi minisztérium által meghatározott megszorítások között szinte lehetetlen lenne edzeni, kevés csapatnak van olyan saját sportbázisa, ahol egy helyen legyen szálloda, étterem, edzőterem… Úgy határoztak, nem lesz kieső, bajnokot viszont fognak hirdetni, tehát lesz feljutó a másodosztályba, ami komoly vitát okozott. Jelenleg a Bákói Aerostar (1-es csoport), Unirea Slobozia (2-es), Progresul Spartac (3-as), U Craiova 1948 SA (4-es) és Lénárdfalva áll az élen, hogy végül ki jut fel, azt később fogják pontosítani. Úgy tűnik, hogy azok a csapatok, amelyek első helyen állnak, és előnyük három pontnál több, simán feljutnak a második vonalba. Ennél viszont bonyolultabb a helyzet azokban a csoportokban, ahol szoros az állás, ebben az esetben egy javaslat szerint az első két helyezett mérkőzzön egymással egy oda-visszavágó selejtezőn, így dőljön el a feljutó csapat neve…

Hirdetés
Hirdetés

„A lezárással kapcsolatban mindenkinek megvan a véleménye, én személy szerint szerettem volna, ha folytatódik a bajnokság, de ilyen feltételek között szinte lehetetlen. Szerintem a döntés kicsit elhamarkodott és mondhatni logikátlan is, a labdarúgók 20–25 fős csoportban nem edzhetnek a szabadban, viszont a gyárakban több száz ember dolgozhat anélkül, hogy tesztet végeznének rajtuk, többnyire óvintézkedésekkel elintézik a helyzetet. A szakszövetség döntését elfogadjuk, nem tehetünk ellene semmit. Az elmúlt két hónapban a játékosok otthon edzettek, aki udvarral rendelkezik az egyértelműen hatékonyabban dolgozhatott. A csapatunk betartotta a szabályokat, a labdarúgók otthon tartózkodtak, viszont már mindenki várta, hogy májusban újrakezdjük az edzéseket, amire végül nem kerül sor” – nyilatkozta csalódottan lapunknak Gazda József, a kézdivásárhelyi csapat edző-játékosa.

A céhes városi szakember szerint az egészségügyi minisztérium által meghatározott megszorításokkal a harmadosztályú csapatoknak szinte lehetetlen lett volna elkezdeni az edzéseket. Az élvonalbeli együtteseknek is gondot okoz a szigorú feltételek betartása, hiszen az anyagi vonzata hatalmas. Bár a kézdivásárhelyi klub rendelkezik sportbázissal, ezúttal az önkormányzat nem tudná a rendelkezésére bocsátani, hiszen jelenleg a koronavírusos személyek használják.

A következő idényre a megyei bajnokságokból nem 21, hanem csak 14 csapat fog feljutni, ezek kilétét pedig három együttest felvonultató miniturnékon fogják majd eldönteni. Mivel nem lesz kieső, megnő a harmadosztály mezőnye, 90 csapat küzd meg a 2020–2021-es szezonban, az eddig 16 csapatos csoportok 18 fősre duzzadnak majd. A járvány előtti, februári sorsolás szerint Kovászna megye bajnoka Maros megye győztesével csapott volna össze az osztályozón. A háromszéki IV. ligát jelenleg a Sepsi OSK II. vezeti 46 ponttal, a második helyen álló a Papolci FC-nek három pont a hátránya. A sepsiszentgyörgyi klub vezetősége korábban jelezte, hogy a következő idényben a harmadosztályban szeretnének szerepelni, ezzel is lehetőséget biztosítva a fiatal labdarúgóknak a fejlődésre. A IV. ligában még 10, az ötödosztályban még 4. forduló és a rájátszás lenne hátra. Feltehetően július 31-ig kellene megyei bajnokokat hirdetni, az osztályozókra pedig augusztus elején kerülhetne sor. Oláh József, a Kovászna Megyei Labdarúgó-szövetség elnöke szerint a folytatás továbbra is bizonytalan, minden a hivatalos szervektől függ. A mérkőzéseken a kötelező orvosi jelenlét nehezen biztosítható járványhelyzetben, valamint az anyagi gondok is fejtörést okozhatnak a csapatoknak. Az viszont egészen biztos, hogy ha rendeznek még meccseket ebben az idényben a megyei pontvadászatokban, akkor azokon nem vehetnek részt nézők, és az osztályozókat is zárt kapuk mögött fogják megrendezni.

Gazda József a csapatok számának növelésével kapcsolatban elmondta, mindenképp pozitívum, hogy több résztvevője lesz a III. ligának, hiszen így több mérkőzést játszhatnak, ennek a döntésnek a labdarúgók örülhetnek. Bízik benne, hogy a Sepsi OSK II. az osztályozón kiharcolja a III. ligába jutást, a következő idényben pedig egy csoportba kerülnek, és háromszéki rangadókat vívhatnak egymással.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük