Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Alig engedik szóhoz jutni a fiatalokat

Alig engedik szóhoz jutni a fiatalokat Sport

Az OTP Bank Liga nem a legmegfelelőbb terep a fiatal tehetséges labdarúgónak – derül ki a svájci CIES sporttanulmányi központ friss kimutatásából. Míg a szlovák bajnokság világelső az U21-es játékosok pályára küldésében, a magyar átlag a játékidő alig öt százalékát teszi ki.

Hirdetés
Hirdetés

A kimutatás a 2019-es adatokat összegzi, azaz idén január 1-ig vette számba, hogy a világ 93 vizsgált elsőosztályú ligájában milyen arányban kapnak lehetőséget a 22. életévüket be nem töltött futballisták. Ez alapján a magyar élvonal átlagos 5,1 százalékánál csak öt bajnokságban, a guatemalaiban, a dél-afrikaiban, a kínaiban, a szaúdiban és a törökben mérik szűkebben a fiataloknak adott lehetőséget.

A környező országok tendenciáitól jóval elmarad az OTP Bank Ligáé: a szlovák Super Liga 29 százalékával a teljes rangsort vezeti, de a szlovének 23,8, a horvátok 19,3, az ukránok 18, a románok 17,7, a szerbek 15,6 és az osztrákok 5,1 százalékos mutatója is sokkal magasabb a Magyarországon megszokottnál. A térség legkiemelkedőbb klubja a DAC, amelynél több mint ötven százalékban vetnek be ifjakat. Fontos leszögezni, nem a saját nemzetiségű, saját nevelésű fiatalokat vették figyelembe, csak a kor számított.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük