Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A világítótorony jövője

A világítótorony jövője Sport

Konstanca befolyásos sport- és közéleti személyiségei szeretnék elérni azt, hogy a közeljövőben – lehetőleg minél hamarabb – egyesüljön a tengerparti nagyváros Farul (Világítótorony) nevű futballklubja a Gheorghe Hagi által alapított, irányított, finanszírozott Viitorul (Jövő) Konstancával.

Utóbbi az CSO Ovidiu játékjogát megvásárolva indult 2009-ben a C-osztályban, majd az élvonalba jutva előbb ezüstérmes (2011–2012) volt, majd bajnokságot is nyert (2016–2017), emellett tavalyelőtti kupagyőztes. Egy bizonyos időszakban európai listavezető volt abból a szempontból, hogy játékoskeretének hány százaléka saját nevelésű, illetve ők mennyi időt töltöttek pályán tétmérkőzéseken. Ezek után hanyatlás következett, az első osztály felsőházi rájátszásából is kicsúsztak. A Farul 1920-ban alakult, több évtizedig Románia élvonalbeli bajnokságának középmezőnyében végzett, voltak 4–6. helyezései is. Több évig edzője, utánpótlás-nevelője volt a Bükössy József (eredeti családnév: Bükkösy), az ő felfedezettje Gheorghe Hagi. Jelenleg a Farul a másodosztály középcsapata, az alsóházi rájátszásban volt meggyőzőbb, de az alapszakasz bizonyos időszakában a feljutás is elérhetőnek tűnt számára.

Hirdetés
Hirdetés

A klubfúzió egyik szorgalmazója Ciprian Marica, a román válogatott volt csatára, aki számít arra is, hogy egykori csapattársa, Hagi éppen a Farulban tűnt fel az 1980-as évek elején. Az egyesítés mellett szól az is, hogy a Viitorul fő bázisának helyet adó Ovidiu valójában Konstanca külvárosa. Nevét a néhai Ovidiusról (Publius Ovidius Naso) kapta. A római aranykor költője az életmódja és némelyik verse miatti száműzetését töltötte a Fekete-tenger partján, az akkori Tomisban, és gyakran elvonult a Siutghiol tóban lévő kis szigetre, amelynek mai neve Ovidiu, akárcsak konstancai városrészé. (bl)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2021. május 27., 8:09
    ÉRTÉKELÉS: 2

    A Viitorul, a Farul és Constanța kapcsán is, de nemcsak, találóbb lett volna egy fénykép Hagiról! Ő tényleg a román labdarúgás egyik legnagyobbja, szemben a képen látható sz. r alakkal! Hagi olyan közegben sportolt, ahol nem számított, hogy kinek, milyen volt a nemzetisége a közös cél, a román sport dícsőségre vitelének érdekében, szemben ezzel a…….. A 86′-ban BEK serleget nyert katonacsapathoz egy szezonnal később csatlakozva az ő találatával nyert a Steaua Európai Szuperkupát Jenei Imre irányításával, ahol többek közt egy német Duckadam, Weisenbacher, egy szerb Belodedici, egy cigány Pițurcă, Lăcătuș, Stoica, egy magyar Bálint, Bölöni és jómaga makedón lévén kergette a labdát, természetesen a legjobb román játékosokkal együtt!!!