Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A sportminiszter sportsikere

A sportminiszter sportsikere Sport

Ezüstérmet szerzett Novák Eduárd kerékpározó, sportminiszter a 4000 méteres egyéni üldözéses futamban a tokiói paralimpiai játékok pénteki versenynapján. Pályafutása negyedik paralimpiai érmét gyűjtötte be, de kedden tovább gyarapíthatja gyűjteményét.

A csíkszeredai paralimpikon jól rajtolt a pályakerékpáros megmérettetésen, ennek ellenére nagy riválisa, a szlovák Jozef Metelka legyőzte őt a döntőben. Metelka 4 perc, 22 másodperc és 772 ezredmásodperces eredményével világcsúcsot döntött, míg a romániai sportminiszter 4 perc, 31 másodperc és 212 ezredmásodperc alatt jutott célba. Novák Eduárd 10 másodperccel gyorsabb volt, mint 2012-ben, Londonban, viszont akkori szereplése aranyérmet ért. Ez volt a román küldöttség első érme a tokiói paralimpiai játékokon, karrierjének pedig negyedik érme. A 44 éves sportoló 2012-ben egy arany- és egy ezüstéremmel tért haza Londonból, négy évvel korábban pedig ezüstérmet nyert Pekingben.

Hirdetés
Hirdetés

Novák Eduárd az első miniszter, aki részt vesz az olimpiai vagy paralimpiai játékokon, és szintén az első miniszter, aki érmet is szerzett. Kedden az egyenkénti indítású időfutamon teszi próbára magát, ami az egyik kedvenc versenyszáma, 2008-ban Pekingben és 2012-ben Londonban is ezüstérmes lett ebben a próbában.

Novák ezüstérme után Alexandru Bologa dzsúdós bronzérmet szerzett a 60 kilogrammos súlycsoportban. A román sportoló két percig és 17 másodpercig tartó küzdelem után, aranyponttal győzte le az üzbég Serzod Namozovot. Novák és Bologa szerezték Románia számára az összes eddigi paralimpiai érmet, egy aranyat, három ezüstöt és két bronzot.

Magyarország öt éremnél tart Tokióban, szerdán Konkoly Zsófia (S9) második lett 400 méteres gyorsúszásban, csütörtökön Veres Amarilla (A) győzött párbajtőrben, szombaton az ugyancsak asztaliteniszező Szvitacs Alexa (S9) harmadik lett, majd a szatmárnémeti származású Osváth Richárd (A) tőrben ezüsttel zárt, vasárnap pedig a háromszoros világ- és Európa-bajnok Pálos Péter utasított maga mögé mindenkit a paralimpia asztalitenisz versenyében.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások