Felhívás!

A modern technológiai eszközök elvonják a figyelmet

A modern technológiai eszközök elvonják a figyelmet Sport

A mai gyerekek másabbak, mint régen. Széleskörű ismeretekkel kerülnek iskolába, több külső hatás éri őket, számos információt gyűjtenek televízióból, az internetről – ennek csupán az a hátulütője, hogy kevesebb idejük jut a mozgásra, így ezen a téren hátrányban vannak a korábbi felnövekvő generációhoz képest. Szigeti Attila tornatanárral beszélgettünk arról, mi lehet a mozgásszegény életmód oka, illetve miként lehetne ezen változtatni.

– Egyre kevesebbet sportolnak a gyerekek. Mit gondol, miért van ez?

– A modern technológia kínálta eszközök nagyban közrejátszanak ebben. A gyerekek egyre több időt töltenek számítógépek, telefonok rabságában. Most, hogy az oktatás is online platformokon zajlik, a sportegyesületek is bezártak, a gyerekek még kevesebb lehetőséget kapnak a sport gyakorlására. A kevés mozgás nemcsak a csontoknak, izmoknak, az ízületeknek árt. A kórokozóknak is könnyebb a dolguk, a szervezet ugyanis oxigén- és napfényhiányban szenved. A heti két tornaóra önmagában amúgy is kevés az egészséges életmódhoz. A gyerekek szervezete több mozgást igényel, ahhoz, hogy egészséges maradjon.

– Hogyan lehet rávenni őket a gyakori sportolásra?

– Ebben nagy szerepe van a szülőknek és a tornatanárnak. A sportkedvelő szülők gyerekeivel könnyebb megszerettetni a sportot, hiszen ezek a szülők nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy gyerekeik is aktív részesei legyenek a sportéletnek, esetleg jó eredményeket érjenek el bizonyos sportágakban. Ez nekünk, tornatanároknak nagy támogatást, segítséget jelent. A mi feladatunk és legfőbb célunk pedig az, hogy megszerettessük a sportot a gyerekekkel, felhívjuk a figyelmüket a mozgás fontosságára, és kedvet adni nekik a későbbi rendszeres sportoláshoz. A tevékenységeinket ennek megfelelően kell megszervezni, szem előtt tartva, hogy a gyerekek érezzék, aktív részesei a csapatnak, az osztályközösségnek. Elengedhetetlennek tartom, hogy legapróbb dolgokért is kapjanak elismerést, legyen sikerélményük, kedvük a folytatáshoz.

– Miért jó, ha egy gyerek sportol?

– A sport legfontosabb szerepe, hogy segítse a gyerekek fizikális és mentális fejlődését. Az a gyerek, aki rendszeresen sportol, egészséges felnőtté válik, jobban teljesít az iskolában, a sportnak köszönhetően le tudja vezetni az agresszivitást és feszültséget. Aki sportol, lelkileg és szellemileg is kiegyensúlyozottá válik. Ezek a gyermekek megtanulnak csapatban játszani, megértik a csapatjáték lényegét. Olyan barátságokat kötnek, melyek a sport nélkül nem jöhetnének létre. A gyerekek közti együttműködés legjobban a sportban figyelhető meg. Megtanulják, hogy egy csapat részei, és mindenki közös erőfeszítése kell a siker eléréséhez, illetve megtanulnak stílusosan győzni, adott esetben emelt fővel veszíteni.

– Az iskolai tornaórákon mekkora az aktivitás?

– Úgy gondolom, minden tornatanár más-más módszert alkalmaz, függetlenül az előírásoktól. Abban az esetben, ha iskolai sportról beszélünk, nagyon fontosnak tartom, hogy a tanár úgy szervezze meg a tevékenységet, hogy mindenki aktívan részese legyen. A tanórákon nagy szerepet kapnak a labdajátékok, hiszen ezek sokak kedvencei. A kicsiknél a dinamikus játékok alkalmazásával kielégítő hatást érhetünk el. Lényeges, hogy a tanórák változatosak legyenek, és fejlesszük a gyerekek készségeit, képességeit, illetve tanítsunk valami újat. Én mindig szem előtt tartom Szent-Györgyi Albert mondását: „A sport nemcsak testnevelés, hanem a léleknek is az egyik legerőteljesebb nevelőeszköze.”

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások