Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Nemcsak borivóknak – Orbán Ferenc saját szavaival

Nemcsak borivóknak – Orbán Ferenc saját szavaival Kultúra

Januárban rögzítette Nemcsak borivóknak című albumát a sepsiszentgyörgyi BRVLG zenekar, melynek dalait februártól kéthetente tették közzé a Youtube-on. Nemrég végre a CD is megjelent, a hét dalt röviden Orbán Ferenc zenekarvezető mutatja be az alábbiakban.

Hirdetés
Hirdetés

Mielőtt a dalok jellemzésére terelődött a szó, a május 18-án megjelent, harmincperces hanghordozóról az éneklés mellett gitározó és mandolinozó Orbán Ferenc így nyilatkozott. „Hároméves kutatói és alkotói műhelymunka eredménye ez a lemez, amelyet szívünk, lelkünk és tudásunk legjavával törekedtünk megvalósítani. Létrejöttét köszönjük főtámogatóinknak, azaz családjainknak!” A folytatásban a muzsikus a hosszúsága miatt általa féllemeznek becézett album egyes dalait vette górcső alá.

Szőlőszem – a lemez és általában a koncertjeink nyitó dala, amolyan intro hangulata van. A verssel sorsszerűen találkoztunk a költő, Farkas Árpád válogatáskötetének bemutatóján.

A bor legendája – nagyszerű Gárdonyi Géza-vers, melynek zenés változatát egy évvel korábban rögzítettük a budapesti SoundCam stúdióban, a #fridaysession program keretében. Ebből az élményből született meg az az elhatározás, hogy visszatérjünk a többi dallal.

Himnusz – a lemez lírai tétele József Attila verse alapján, mely egyben zárja is a tulajdonképpeni bor-témájú dalok sorát. Ez az egyik zenekari kedvenc, melyet megfűszerez egy csodaszép szopránszaxofon-szóló.

Tivornya – Inni vagy nem inni? – ez itt a kérdés, sajátosan Arany János tollából. Húzós dal, nagyon markáns gitárjelenléttel, ami Juhász Gábor zenészbarátunk érdeme.

Húzzad! – a lemez egyik népdalfeldolgozása, mellyel arra teszünk kísérletet, hogy az ismert dallamot tudjuk-e olyan környezetbe helyezni, amitől az a benyomásunk támadhat, hogy változatban halljuk azt.

Piros kancsós – közismert népdal feldolgozása, melyben úgy módosítottuk a szöveget, hogy kidomborodjon a férfi és a női szerep – ez utóbbit Szalóki Ági jeleníti meg varázslatos énekhangján. A dalt szólókörök színesítik, mely indulásakor nem árt egy kissé megkapaszkodni.

Mit szól a bölcs? – a legelgondolkodtatóbb szerzemény, szövege Petőfi Sándor remeke. Koncertváltozata interaktív, melynek hiányát a stúdióban pótolta az a katartikus élmény, hogy emberi közelségből megtapasztalhattuk Ferenczi György hangszeres jelenlétét.

A Nemcsak borivóknak a BRVLG Facebook-oldalán és az evilagi.hu című honlapon megrendelhető.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük