Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A melegben is fitten

A melegben is fitten Sport

Aki egész évben dolgozik azért, hogy egészséges és formás teste legyen, az a meleg nyári napokon sem mond le a mozgásról. Azonban a kánikula megterheli a szervezetet, fásultabbnak érezzük magunkat tőle, kevesebb a kedvünk az edzéshez is. Ettől függetlenül a lustaság nem kifizetődő, mozogni, edzeni kell, nem kell feladni az eddigi életritmusunkat, és sutba dobni a céljainkat. Túl kell lendülni a kezdeti nehézségeken, így a nyári edzés sem fog gondot okozni. Ferencz Tamást, a kézdivásárhelyi Old Mickey’s Barbell Club edzőjét és Fekete Márton személyi edzőt kérdeztük, hogyan tartsuk fenn motiváltságunkat a kánikulában.

– Folyamatosan változó funkcionális edzés, magas intenzitáson. Az első felében benne is van a magyarázat, hogy hogyan legyünk motiváltak a meleg időkben is. Fontos, hogy időről időre változtassunk az edzéseken, hogy a szervezetünk ne szokjon hozzá, mert akkor stagnálni fogunk. Nem mindegy, hogy milyen a kinti hőmérséklet, amikor edzünk, próbáljunk meg szaladni 10, 20, 30 és 40 fokban, és mindig mást vált ki a szervezetünkből. Én személy szerint lehetőséget látok abban, hogy kipróbáljam, melegben mennyit bír el a szervezetem. Lényeg, hogy a cél előtted kell lebegjon mindig, egyórás edzés után például sokkal jobb napod lesz – véli Ferencz Tamás CrossFit-edző.

Fekete Márton személyi edző szerint, ha valakinek van kitűzött célja, amiért belevágott az edzésekbe, a sportolásba, akkor az eléggé fogja motiválni ahhoz, hogy ne adja fel a nyári időszakban sem.

Hirdetés
Hirdetés

– Mindenkinek azt ajánlom, hogy legyen egy álma, amiért nap mint nap dolgozik és edz, különben céltalanul hamar le fog térni az útjáról, és abbahagyja a napi edzéseket – tanácsolta Fekete Márton.
Ferencz Tamás figyelmeztet, a legegyszerűbb feladni és kifogásokat találni: meleg van, rossz napom van, fáradt vagyok, izomlázam van, de a sikerhez vezető úton ez csak akadály. Azt tanácsolja, hogy próbáljunk pozitívan állni minden kihívás elé, hiszen amennyi energiát fektetsz a dologba, annyi lesz az eredmény is.
A szakemberek szerint ilyenkor érdemes összetettebb gyakorlatokat végezni, amelyek minden izomcsoportot megmozgatnak, így kevesebb az edzésre szánt idő, és nem kell órákig a nagy melegben fárasztani magunkat. Fontos a bemelegítés, a feladatok közötti pihenő és a nyújtás.

– A legfontosabb, hogy pótoljuk a kiizzadt ásványi anyagokat. Ahhoz, hogy a szervezetünk normálisan működjön, normális legyen a vérkeringésünk, az oxigénellátásunk, egyensúlyban kell tartanunk az ásványianyag-készletünket. Jó megoldás, ha edzés előtt egy kis kanál parajdi sót és egy Litorsal pezsgőtablettát viszünk a szervezetünkbe – ajánlja Tamás.

Fekete Márton elmondása szerint edzés után mindig gyorsan felszívódó fehérjét fogyasszunk, ami lehet izolatum, egy fehérje shake vagy fehér hal is. Utána érdemes ugyancsak gyorsan felszívódó szénhidrátot bevinni, esetleg egy erre alkalmas sportitalt.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük