Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A lovaglás művészete

A lovaglás művészete Sport

Szombaton a kurtapataki Zonda Lovarda szolgált helyszínéül a IV. Székelyföldi Regionális Díjugrató Kupa 5. fordulójának. A nagy érdeklődésnek örvendő megmérettetésbe a kedvezőtlen időjárás sem tudott beleszólni, a fedeles lovardában zavartalanul lehetett űzni – vagy megcsodálni – a lovaglás művészetét.

Összesen 94 benevezővel számoltak a szervezők, a kezdő lovasok ügyességi versenyeken tették próbára magukat (külön a 10 év alattiak, illetve felettiek), maga a díjugratás három kategóriában (70–80 cm, 90–100 cm és 100–115 cm) zajlott. A Zonda Lovarda Lovastorna csapata eközben fantasztikus gyakorlatokat hajtott végre lóháton, de a pontgyűjtő verseny sem maradhatott el. A házigazda Zonda Lovardát 22-en képviselték (Edzők: Ambrus Szabolcs és Salamon Enikő). Az ugróversenyek a ló ugrókészségét, -képességét, ügyességét és engedelmességét, a versenyző lovas tudását különböző feltételek mellett teszik próbára. Az akadályok magassága, egymástól való távolsága, a kombinációk és a pályán végrehajtandó fordulatok szabják meg a versenyek nehézségi fokát. A szervezők ezúttal is kategóriánként díjazták a legjobban teljesítő lovast és lovát.

Hirdetés
Hirdetés

Eredmények: ügyességi verseny, 10 év alattiak: 1. Pap Kriszta (Nóra lovával), Csicser Lovarda; 2. Petred Gáspár (Jackie), Remetei Lovasklub; 3. Fóri Fruzsina (Gyömbér), Varázspatkó Lovarda; 10 év felettiek: 1. Deszke Janka (Huncut), 2. Kertész Bernadett (Huncut), 3. Molnár Panna (Matróz), 4. Deszke Janka (Sarabi), 5. Gáspár Bernadett (Jámbor) – mindannyian Zonda Lovarda.

Díjugratás, 70–80 cm: 1. Bajcsi Anna (Hanny), Zonda Lovarda; 2. György Kriszta (Huncut), Zonda Lovarda; 3. Péter Kinga (Silvius), Remetei Lovasklub; 4. Orbán Zselyke (Barbi), Transilio Lovasudvar; 5. Burján István (Halimba), Varázspatkó Lovarda.

90–100 cm: 1. Bajcsi Anna (Flip flop), Zonda Lovarda; 2. Bajkó Kriszta (Zara), Kriegel; 3. Bangyán Benjámin (Lucy), Zonda Lovarda.

100–115 cm: 1. André Ábel (Bonaparte), Csicser Lovarda; 2. Joó Barna (Remény), Táltos Paripa Lovarda; 3. Puskás Búza Anna (Dylan), Remetei Lovasklub.

Pontgyűjtő verseny: 1. André Ábel (Bonaparte), 2. Joó Barna (Remény), 3. Bangyán Benjámin (Lucy), 4. Bajcsi Anna (Flip flop), 5. Puskás Búza Anna (Dylan).

A Gyergyóremetei Lovasklub által megálmodott Régió Bajnokság Hargita és Kovászna megyei lovasoknak szól, és elsődleges célja a lovas sportok népszerűsítése. Az érdeklődők benevezési díj nélkül versenyezhetnek, ami nagy lehetőség, tekintve, hogy a szakági szövetség által szervezett országos versenyeken a nevezési díj 1000 lej körül mozog. A kezdeményezés hatására vidékünkön is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a lovas foglalkozások, évről évre nő a versenyzők száma is. Az idén nyolcfordulósra tervezték a sorozatot, még három viadal hátravan.

A Zonda Lovarda és a Wolf Egyesület által szervezett versenyt kiemelten támogatta az Agrowest BMB, a Zarah Moden és a New Fashion, valamint az Equitana, de a Toro Impex és a Iulius Meinl is felkarolta az eseményt, illetve a gyerekek szülei is hathatósan hozzájárultak a sikeres lebonyolításhoz.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük