Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A brazilok a favoritok

A brazilok a favoritok Sport

Véget ért a négy és fél éves várakozás, ugyanis vasárnap megkezdődik a több szempontból is sporttörténelmi jelentőségű katari labdarúgó-világbajnokság. Vasárnap 18 órától a Katar–Ecuador nyitómérkőzéssel indul a 2022-es vébé, amelynek mind a 64 összecsapása látható lesz a magyar és a román közmédia felületein: az M4 Sporton, az m4sport.hu oldalon és a TVR-n.

Hirdetés
Hirdetés

Sok szempontból is sporttörténelmi esemény a katari torna. Ez az első labdarúgó-világbajnokság, amelyet a magyar közmédia a határon túl is elérhetővé tesz. Történelmi, hiszen ez lesz az első világbajnokság egy arab országban, ráadásul a szokásos nyári időszaktól eltérően az év végén rendezik, és az utolsó, amelyen 32 csapat vesz részt, a 2026-os tornán (házigazda: Egyesült Államok, Kanada, Mexikó) már 48 válogatott szerepel. Várhatóan ez lesz korunk két korszakos egyéniségének is az utolsó nagy tornája, Lionel Messi és Cristiano Ronaldo is ezen a tornán búcsúzhat a világbajnokságoktól.

Másodszor rendezik meg a világbajnokságot Ázsia területén a 2002-es, Dél-Koreában és Japánban zajlott torna után. Katar az eddigi legkisebb területű vb-házigazda, és sok bírálat érte, főleg a stadionokat építő vendégmunkások rossz munkakörülményei miatt, egyes források szerint 17 ezer személy esett áldozatul olyan építkezések közben, amelyekre nem került volna sor, ha az ország nem lett volna házigazdája a vb-nek.

A nemzetközi versenynaptár zsúfoltsága miatt a vb programja sűrített, a csoportkörben minden játéknapon négy mérkőzést játszanak le, és 28 nap alatt lezajlik a világbajnokság mind a 64 mérkőzése. A torna nyitóünnepsége vasárnap 16 óra 30 perctől, míg a Katar–Ecuador nyitómérkőzés 18 órától kezdődik. A csoportmérkőzéseket romániai idő szerint négy idősávban rendezik: a nap első mérkőzését déli 12, majd a következőket 15 és 18 órától, végül az esti találkozókat 21 órától. A találkozók nyolc stadionban zajlanak, a döntőt Katar nemzeti ünnepén, december 18-án játsszák a Luszail Nemzeti Stadionban.

A klubok közül a Bayern München adja a legtöbb futballistát a világbajnokságra: a német bajnokcsapatot 17 játékos képviseli a tornán. A második helyen holtversenyben a Premier League-ben címvédő Manchester City és a La Ligában szereplő FC Barcelona áll 16-16 labdarúgóval. A bajnokságokat tekintve toronymagasan az angol élvonalból érkezik a legtöbb játékos a világversenyre, a Premier League-ből 156 labdarúgó vesz részt a tornán. Második a spanyol La Liga 86-tal, míg a német Bundesliga és az olasz Serie A 70-70 futballistával képviselteti magát.

A statisztikai elemzések többsége Brazíliát és Argentínát tartja a legesélyesebbnek a világbajnoki cím elhódítására. A Gracenote kimutatása szerint a braziloknak van a legnagyobb, 20 százalékos esélyük a végső győzelemre, figyelembe véve, hogy a legutóbbi 50 mérkőzésük közül mindössze hármat veszítettek el. Az európai válogatottak közül Spanyolország és Hollandia végső sikerére van a legnagyobb esély (7 százalék), a sorban ezután jön az előző vb-n bronzérmes Belgium (6 százalék) és a címvédő Franciaország (5 százalék).

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük