Felhívás!

Zűrzavaros tanévnyitó

A romániai Szülői Egyesületek Országos Szövetsége az illetékes hatóságoktól kapott hivatalos válaszok felhasználásával csokorba szedte azokat a legfontosabb tudnivalókat, amelyeket a szeptember 14-re tervezett tanévkezdés kapcsán ajánlatos ismerni.

Hogyha a koronavírus-járvány súlyosbodása miatt valahol (vagy mindenütt) be kell zárni az iskolákat, az érintett tanulók, kisdiákok munkavállaló szülei is otthon maradhatnak. De – figyelem! – csak egyik szülő (anya vagy apa) részesülhet fizetett szabadnapokban, és ő is csak a törvényes feltételek teljesítése esetén.

A munkaadóknál kell szabadnapot (napokat) igényelni. Minden ilyen indoklású szabadnapra a munkavállaló bruttó munkabérének 75 százaléka dukál, de nem lehet több a bruttó átlagbér 75 százalékánál. Jelenleg az országos bruttó átlagbér 5429 lej, ez (ennek 75 százaléka) képezi a felső határértéket. A 75 százalék tehát adózandó, mert bruttó. A munkaadó köteles engedélyezni a szabadnapokat, a benyújtott bizonyítékok alapján. Az állami és magánszektorra egyformán érvényes szabály és törvény. A szabadnapos szülők munkabérét a munkáltató fizeti, de neki az állam elszámolja a járvány időszakára vonatkozó előírások alapján, ennek megvannak a hivatalos ügyviteli eljárásai.

A 2020. évi 147-es számú sürgősségi kormányrendelet értelmében a 12 éven aluli iskolás gyermekek és a különleges gondozásban, oktatásban részesülő 26 éven aluli szellemi vagy (és) testi fogyatékosok szülei (minden családban egyik szülő) igényelhetnek munkahelyi szabadnapokat arra az időre, amíg az iskolák zárva tartanak. Azok a szülők is igényelhetnek szabadnapokat, akik távmunkát végeznek, a törvény nem tesz különbséget. Az igényelt szabadnapok indokolatlan elutasítása esetén a munkaadót 1000 lejtől 2000 lejig terjedő összegekre megbírságolhatják az illetékes hatóságok.

Nem igényelhetik az iskolabezárás miatti szabadnapokat azok a szülők, akik gyermeknevelési szabadságon vannak, akik a fogyatékkal élő gyermekül államilag fizetett gondozói, akik fizetett vagy fizetés nélküli szabadságon vannak, akiknek a munkaszerződését felfüggesztették, akik nem rendelkeznek hivatalos, adózandó munkával és jövedelemmel. Nem igényelhetnek iskolabezárás okán munkahelyi szabadnapokat azok a szülők, akik a hadsereg, az állambiztonság, a rendőrség, a csendőrség és a közegészségügy alkalmazottai, kivételt képeznek az olyan esetek, ahol az említett közegek valamelyikében dolgozó férfi vagy nő egyedül neveli gyermekét, gyermekeit.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.